ČSSD a ANO po jednání: Opět jsme se posunuli ke koaliční smlouvě

Praha - Sociální demokraté se na večerní schůzce v Lidovém domě shodli se zástupci hnutí ANO na nutnosti co nejdříve projednat návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který by chtěli schválit ještě do konce prosince. Před začátkem nového kalendářního roku hodlají poslancům také předložit novelu zákona o státní službě. Předsedové stran Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš to sdělili na tiskové konferenci po jednání, která podle nich napomohla dalšímu posunu směrem ke koaliční smlouvě. Téma daní prý ale ještě zcela uzavřeno nebylo.

„Jsem velmi rád, že jsme se dohodli na společném úsilí, které bude směřovat k co nejrychlejšímu schválení rozpočtu,“ řekl na tiskové konferenci krátce před půlnocí Sobotka. ANO a ČSSD podle něj nechtějí rozpočtové provizorium. Co nejrychlejší shoda na rozpočtových návrzích přispěje k posílení kladného vnímání Česka ve světě. Lídr ANO Babiš zdůraznil, že vyjednávači dnes o návrhu státního rozpočtu pro rok 2014 dlouho diskutovali. „Ne úplně s ním souhlasíme, ve druhém čtení navrhneme nějakou úpravu,“ dodal.

Podle předsedy sociální demokracie se zástupci ANO a ČSSD bavili dlouhou dobu o daních. Jejich představy se sblížily v oblasti evropské integrace či bezpečnosti. Vyjednávací týmy diskutovaly také o sociální politice, zdravotnictví, změnách ústavy a ústavního pořádku. 

Obě strany údajně pokročily v diskusi o penzijní reformě, kde ČSSD dlouhodobě prosazuje zrušení takzvaného druhého pilíře. Sobotka dnes řekl, že mezi ANO a sociálními demokraty začíná panovat větší shoda. „Myslím, že se blížíme dohodě. Je třeba vést diskusi na celoparlamentní úrovni,“ upřesnil Babiš. Podle Sobotky ANO předložilo ČSSD připomínky k materiálu popisujícímu návrhy na podporu hospodářského růstu, které prý sociální demokraté zapracují do návrhu koaliční smlouvy.

Dokument chtějí mít strany hotový zhruba do dvou týdnů. Poté jej budou muset schválit jednotlivé politické subjekty v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Sociální demokraté a Babišova strana dnes zcela uzavřeli kapitolu školství a zdravotnictví, řekl Sobotka. Daňovou problematiku budou muset nadále řešit.

Babiš řekl, že budoucí koalice neřeší problém jeho osoby s lustrací. Prezident Miloš Zeman podmiňuje lustračním osvědčením jmenování členů kabinetu. Babiš se ale nyní na Slovensku soudí kvůli údajným kontaktům s komunistickou StB. Proto se objevily spekulace, že by do vlády mohl nastoupit na pozici vicepremiéra, který by neměl žádné vlastní ministerstvo. Podle některých právníků by ho pak Zeman mohl jmenovat.

V pondělí už i s lidovci

Dnešní jednání ANO a ČSSD bylo jednou z posledních bilaterálních schůzek. V pondělí se mají sejít ke společnému jednání všechny tři strany, tedy i křesťanská demokracie, a prodiskutovat návrh procedurální části koaliční smlouvy.

„Pokud se máme dobrat cíle, tou nejlepší formou je už jednat ve třech,“ prohlásil v Událostech ČT lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. „Dosavadní situace nás netěší, protože si myslíme, že může dojít k dohodě mezi hnutím ANO a sociální demokracií, a když do toho vstoupíme my, tak si budeme muset ten kroužek vysvětlování a argumentací projít znovu.“

Pavel Bělobrádek v Událostech, komentářích:

„Tato forma jednání nám úplně nekonvenuje, na druhou stranu musíme být velkorysí. (…) Rozhodně to nebude tak, že slepě přijmeme to, na čem se dohodnout tyto dvě strany.“

Možní vládní partneři se zatím dohodli jen na fungování sněmovny a podobě jejího vedení, nutnosti přijetí zákona o státní službě a podpoře částečných úvazků. Naopak rozepře trvají u poplatků ve zdravotnictví a v otázce zrušení lustračního zákona. Ten se týká šéfa hnutí ANO a aspiranta pro ministerstvo financí Andreje Babiše, který o lustraci požádat nechce, ačkoli lustrační osvědčení hodlá od ministrů vyžadovat prezident Miloš Zeman.

Možné řešení patové situace, zrušení lustračního zákona, lidovci odmítají a Babišovi navrhují post vicepremiéra – ten se ale zase příčí lídrovi hnutí ANO. Podle Sobotky by se ale na každý pád neměla jednání o složení kabinetu zastavit na interpretaci dvaadvacet let staré normy.

Vydáno pod