Čeští vojáci dostanou nové pušky a samopaly

Praha - Ministerstvo obrany do sedmi let dokončí přezbrojení armády novými puškami, samopaly a pistolemi z České zbrojovky. Informoval o tom ministr obrany Vlastimil Picek s tím, že resort stojí těsně před podpisem kontraktu za 1,25 miliardy korun. Na jeho základě dodá uherskobrodská zbrojovka přes 9 700 útočných pušek ČZ 805 Bren, téměř 500 samopalů Scorpion a více než 7 000 pistolí ČZ 75 Phantom.

První etapa přezbrojení tuzemského vojska skončí do konce roku. Obrana v ní za 1,2 miliardy korun nakoupila skoro 800 pušek Bren v kratší i prodloužené verzi, 600 samopalů a 5 600 pistolí. Nové zbraně byly primárně určeny pro bojové jednotky. Ve druhé fázi je dostanou i další armádní útvary. „Druhou etapou dokončíme přezbrojení celé armády,“ uvedl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala stojí jedna puška Bren zhruba 78 000 korun i s příslušenstvím. Pistole „čezeta“ vyjde na více než 13 000 a samopal Scorpion na částku přesahující 44 000 korun.

Náčelník štábu Pavel dnes připustil, že armáda v další fázi nákupu pořizuje pušky ve verzi uzpůsobené pro jiný druh zásobníku. Nedávno na to upozornil deník Insider. Modifikaci si vojáci objednali přímo u České zbrojovky na základě zkušeností z Afghánistánu. Po úpravách části zbraně budou moci vojáci ve svých puškách používat americké zásobníky, které jsou dodávány koaličním jednotkám v misi ISAF. Podle Pavla to přispěje k bezpečí českých vojáků.

Podle zbrojovky se dokončují poslední drobné detaily, podpis smlouvy se očekává v nejbližších dnech. „Pro výrobu není tato jednoduchá úprava šachty zásobníku žádnou komplikací a taktéž nemá žádný vliv na cenu zbraně,“ podotkl viceprezident zbrojovky pro vnější komunikaci Radek Hauerland.

Útočné pušce Bren se podle jeho slov díky referencím české armády otevřela cesta do několika prestižních tendrů na přezbrojení ve světě. „Na základě výsledků tendrů očekáváme další významné objednávky. Velmi perspektivní se jeví například trh na Slovensku, kde již zbraně prošly vojskovými zkouškami, dále například v Mexiku,“ uvedl Hauerland.

S přezbrojením celé armády počítala obrana již v roce 2009, kdy schválila první fázi nákupu nových zbraní. Pušky ČZ 805 Bren tehdy začaly nahrazovat dnes již zastaralé samopaly vzor 58, které v armádě sloužily půl století. Nákup zbraní je součástí širšího armádního projektu Voják 21. století, který má ozbrojené síly posunout do nové éry. Kromě pušek vojáci mají i nové příslušenství. Ke zbraním mají zaměřovací systémy, laserové značkovače, podvěsné granátomety, přístroje pro noční i denní vidění.