Reportéři ČT: Bydlet mezi dvěma golfovými odpališti není žádný med

Cínovec (Teplicko) – Sbírat golfové míčky může být celkem zajímavý koníček. Ne však pro pana Gustava Šíra z Cínovce na Teplicku. Ten je sbírá, protože musí, jinak bych jich brzy měl plnou zahradu. Důvodem je, že jeho dům byl po letech samoty obestavěn golfovým hřištěm. Hřiště přitom dlouho fungovalo načerno, neboť nemělo potřebná povolení. Nabízí se tak otázka, jestli je náhoda, že jako doma je na hřišti bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

Gustav Šír žije na česko-německém pomezí blízko Cínovce s přestávkami už půl století. Jeho idylická samota je však pryč. Z jeho domu se postupem času stala pevnost, která ho má ochránit před zbloudilými střelami z golfového hřiště, které se tady nyní kolem rozprostírá. Provozovatelem hřiště, jenž bylo dlouhou dobu provozováno bez potřebných povolení, je firma Viamont, tedy firma vlastněná exministrem dopravy Alešem Řebíčkem.

Gustav Šír, starousedlík

„To jsem posbíral (golfové míčky), kdybych náhodou potřeboval důkaz. Přijďte sem, až budou hrát, protože to je pak životu nebezpečné. “

Život uprostřed golfového pole (zdroj: ČT24)

Firma Viamont dostala povolení k provozování hřiště 12. října letošního roku. Golf se však na pozemcích kolem domu pana Šíra hrál už v roce 2008. Podle vedoucího stavebního úřadu v Dubí Jiřího Veselého byl vlastník pozemku stavebním úřadem opakovaně sankcionován pokutami v řádech deseti tisíc korun. Reportéři ČT se pokusili získat vyjádření zástupce Viamontu, ten to ale odmítl komentovat. Stejně reagoval i exministr Řebíček, který mimochodem dodnes vlastní většinu pozemků pod tímto hřištěm.

Provozovatelé hřiště původně panu Šírovi slíbili, že budou hrát golf od domu směrem dolů. Teď si však připadá jako terč, protože odpaliště jsou z obou stran domu. „O případu pana Šíra jsem byl informován ředitelem golfového klubu v tom smyslu, že pan Šír předloží seznam jemu způsobených škod, a naše společnost mu je uhradí a případně navrhne způsob prevence,“ říká jednatel firmy Viamont sport s.r.o. Michal Libánský. Nejde přitom jen o škody na majetku, ale především o zdraví - dobře odpálený golfový míček může letět až 200kilometrovou rychlostí.

Podle Gustava Šíra Viamont původně navrhl, že by pozemek oplotili záchranným pletivem. To si ale pan Šír nepřál, neboť by si prý připadal jako ve věznici. Avšak když se jeho dům ocitl mezi dvěma odpališti, byl by celkem rád, aby to Viamont vyřešil.