Listopad na českých silnicích: Nejméně mrtvých od roku 1990

Praha – V listopadu zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1990, podle předběžných policejních statistik si dopravní nehody vyžádaly 48 obětí. Oproti loňskému listopadu zemřelo o 18 lidí méně. Poslední tragická nehoda se stala dnes ráno u Hluboké nad Vltavou, kde osmnáctiletý řidič zřejmě nezvládl řízení, vyjel mimo silnici a auto se přetočilo přes střechu. Mladík při nehodě zemřel a další tři cestující byli zraněni.

Vůbec nejtragičtějším dnem byla sobota 9. listopadu, kdy na silnicích zahynulo pět lidí. Od začátku roku si dopravní nehody v Česku zatím vyžádaly 534 lidí, poprvé v novodobé historii by tak počet mrtvých za celý rok mohl klesnout pod hranici 600. Naopak nejhorší rok byl podle policejích statistik 1994, kdy na silnicích zahynulo skoro 1500 lidí. Za poklesem tragických nehod jsou především bezpečnější automobily, přísnější a častější policejní akce i větší disciplína řidičů.  

Podle policistů motoristé nejčastěji bourali v pátky a úterky a na místních komunikacích a silnicích první třídy. Z hlediska regionů policisté vyšetřovali nejvíce kolizí v Praze a naopak nejméně v Karlovarském kraji. Nejtragičtější následky měly ty nehody, jejichž příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky a vjetí do protisměru. Tyto dvě příčiny se na celkovém počtu usmrcených při nehodách podílejí více než 30 procenty, uvádějí policisté.

Vedle řidičů ukazují policejní statistiky pozitivní trend v případě úmrtí chodců, letos zatím zemřelo 113 lidí, za celý loňský rok to bylo skoro 150 chodců. Jenže nadcházející zimní měsíce jsou kvůli zhoršené viditelnosti nejhorší – chodci by proto měli nosit reflexní prvky na svém oblečení. Jejich viditelnost na silnici se pak totiž zvýší až desetinásobně.   

Často dochází k úmrtí chodců na čtyřproudé silnici, kde jedno auto zastavuje u přechodu, jenže auto ve vedlejším pruhu pokračuje v jízdě. Zákon přitom mluví jasně: jestliže auto v jednom směru zpomaluje nebo zastaví před přechodem, ostatní řidiči ve vedlejším pruhu jsou povinni udělat to samé.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod