Lidovci v Domažlicích si stěžují, že se tam sčítaly dlouho hlasy

Domažlice – Krajské soudy evidují víc než stovku stížností na komunální volby. Mezi nimi je i protest lidovců v Domažlicích. Komise tamního desátého volebního okrsku totiž sčítala hlasy až do rána, nejdéle ze všech. Podle místní KDU-ČSL musela být komise unavená a je tedy možné, že při sčítání udělala chyby. Do zastupitelstva se v letošních volbách lidovci neprobojovali.

V desátém okrsku sčítali volební komisaři hlasy rekordních 17 hodin. „S přibývajícím časem rostla nervozita a s ranními hodinami pak i únava,“ uvedla tajemnice domažlické radnice Milena Vlčková. Domažličtí lidovci si udělali průzkum mezi svými věrnými. V tomto okrsku mají prý svých devět skalních voličů, kteří tvrdí, že pro ně hlasovalo. Komise jich ale započetla šest. Podle členky volební komise Dagmar Murínové byli ale při sčítání přítomni pracovníci statistického úřadu a všichni prý počítali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Oprávněnost lidovecké stížnost teď musí posoudit krajský soud. Čas má do 22. listopadu.  V případě, že by námitky uznal, může verdikt pořádně zamíchat kartami na domažlické radnici. KDU ČSL totiž jde o klíčový mandát a spoléhá na něj i starosta. „Víceméně by nám to vyřešilo patovou situaci, chybí nám mandát z naší původní koalice, která je včetně KDU-ČSL. Jde o jedenáctý mandát, který by byl na úkor komunistů,“ uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach ze Sdružení pro město Domažlice. Plzeňský krajský soud řeší v souvislosti s komunálními volbami celkem devět stížností.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V Domažlicích volby vyhrálo Sdružení pro město Domažlice současného starosty Miroslava Macha, oproti minulému volebnímu období zdvojnásobilo počet mandátů v zastupitelstvu na osm křesel. Dosud se mu ale nepodařilo dojednat koaliční partnery. Vítězné sdružení má v jednadvacetičlenném zastupitelstvu osm křesel, sociální demokraté šest, komunisté čtyři, ODS dva a Sdružení nezávislých kandidátů 2010 jednoho zastupitele. Před čtyřmi lety vyhrála sice volby ČSSD, koalici ale sestavilo Sdružení pro Domažlice, lidovci a ODS. Lidovci se ale teď do zastupitelstva nedostali.  

Vydáno pod