Další zvyšení platů soudců odloženo. Ústavní plénum rozhodne až příští rok

Praha/Brno – V letošním roce už se soudci vyřešení otázky kolem zvýšení svých platů nedočkají. Ústavní soud totiž plánuje výsledek sdělit až v prvním čtvrtletí příštího roku. Soudci se přitom výraznějšího zvýšení platů domáhají už půl roku a podle dřívějších verdiktů mají šanci, že se stížností uspějí. Nehledě na rozhodnutí jim ale od ledna kvůli zvýšení platů státních zaměstnanců mzdy mírně vzrostou.

Ústavní soud i během letošního roku musel řadu úkolů odložit kvůli chybějícím členům. Prezident Miloš Zeman sice ve spolupráci se Senátem stihl doplnit sestavu na 14 členů (podrobněji zde) a oddálil tak nejhorší krizi, přesto se na některé verdikty dosud nedostalo. Jedním z nich je právě diskutované zvyšování platů soudců o víc než šest tisíc korun. „Ta kauza není připravena k tomu, aby byla do konce roku plénem rozhodnuta,“ vzkázal generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Soudcům se nelíbí, že jim sněmovna ke konci loňska zvýšila plat pouze na 2,75násobek průměrné měsíční mzdy namísto požadovaného trojnásobku. Na Městský soud v Brně se v polovině roku obrátila soudkyně krajského soudu, která žádala doplatek platu ve výši necelých 16 tisíc korun měsíčně. Městský soud se ale s žalobou obrátil na Ústavní soud. Ten už loni nařídil vládě zvýšení platů soudců, neboť 2,5násobek průměrné mzdy prý není přiměřený. Dříve byli soudci zvyklí dokonce na trojnásobek. Zákonodárci zvolili kvůli úsporným opatřením kompromis a stanovili násobek na 2,75.

Soudci si tedy budou muset počkat, přesto mnozí z nich věří, že se jim před Ústavním soudem podaří obhájit další nároky. Už letos jim přitom – právě na popud Ústavního soudu –politici vylepšili plat ze stávajících více než 57 tisíc o 5 700 korun. A pokud se Ústavní soud přikloní na jejich stranu, v příštím roce si přilepší o dalších 5 700 korun.

Schéma možného navýšení platů soudců
Zdroj: ČT24

Někteří soudci přitom díky dlouhé kariéře a odpracovaným létům mohou získat mnohem vyšší platy. Pohled do nedávné historie přitom napovídá, že na jejich nároky může Ústavní soud slyšet. Generální sekretář Ivo Pospíšil sice nechtěl rozhodnutí předjímat, dřívějších uznání soudcovských požadavků si ale je vědom. „Nedomnívám se, že by v tom základu zaujal Ústavní soud nějak diametrálně odlišný přístup,“ naznačil Pospíšil.

Vláda má připraveno půl miliardy

S dalším skokovým zvýšením platů soudců už předem počítají také politici. Ministerstvo spravedlnosti má pro tento účel v rozpočtu na půl miliardy korun. „Ministerstvo je vstřícné k těm nárokům, takže neviděl bych v tom žádný zásadní problém,“ dodává náměstek Daniel Volák.

Ústavní soudci Michaela Židlická a Jaroslav Fenyk
Zdroj: ČT24

Navzdory zdržení se ale soudci mohou za měsíc přece jenom těšit na zvýšení platů – i když mírnější. Důvodem je rostoucí průměrný plat státních zaměstnanců. Ten obecně vzroste o necelých 800 korun, soudci si ale přilepší zhruba o 1 300 korun měsíčně.  

Spory o platy soudců se táhnou řadu let

Například už v roce 1999 zrušil Ústavní soud část zákona o odejmutí tehdejšího 14. platu za rok 1998, která se týkala soudců. Další žaloby soud řešil také v následujících letech; před dvěma lety pak zrušil čtyřprocentní snížení platů soudců, následující rok zrušil sníženou platovou základnu soudců pro rok 2011. Původní platovou základnu soudců pro léta 2012 až 2014 zrušili ústavní soudci minulý rok v květnu. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)