Zeman u lidí ztrácí důvěru i kladné body, tvrdí průzkumy

Praha – Důvěra v prezidenta Miloše Zemana v posledním měsíci klesla o více než deset procent. Aktuálně mu tak podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) věří 39 procent lidí. Ještě menší počet voličů potom vnímá pozitivně jeho působení na Pražském hradě – podle průzkumu agentury Focus, který si dala vypracovat Mladá fronta DNES, hodnotí kladně Zemanových devět prezidentských měsíců 15 procent lidí, kteří se zúčastnili prezidentské volby.

Podle průzkumu CVVM prezidentu Miloši Zemanovi ještě v říjnu věřilo 51 procent lidí, v listopadu se ovšem jednalo už jen o dvaatřicet procent. „Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,“ píšou autoři průzkumu. Největší podíl lidí důvěřoval Zemanovi na začátku jeho funkčního období; v dubnu mu věřilo 61 procent respondentů. Václav Klaus i Václav Havel se přitom v prvních měsících po zvolení těšili osmdesátiprocentní důvěře.

Navzdory poklesu byl ovšem prezident i v listopadu třetí nejdůvěryhodnější ústavní institucí. Před ním se umístili starostové s 59procentní důvěrou a obecní zastupitelstva, kterým věřilo 58 procent dotázaných. Starostové i zastupitelstva obcí vykázali meziměsíční nárůst důvěry shodně o dva procentní body. Nejméně důvěryhodnou ústavní institucí byla v listopadu Poslanecká sněmovna s výsledkem 15 procent.

Focus: Zemanovo prezidentství hodnotí kladně 15 % voličů

Dobrý výsledek si Zemanovo prezidentství neodneslo ani z průzkumu agentury Focus. Jen patnáct procent lidí, kteří se zúčastnili prezidentské volby, v něm hodnotilo působení Miloše Zemana na Pražském hradě pozitivně. Negativně se vůči hlavě státu vymezovalo osmatřicet procent voličů, neutrální postoj k němu zaujímá bezmála polovina národa – 42 procent.

Prezidentovi navíc ubyla podpora v řadách vlastních voličů – dvanáct procent lidí, kteří pro něj v historicky první přímé volbě letos v lednu hlasovali, Zeman ve funkci hlavy státu zklamal. Spokojeno je naopak 39 procent Zemanových voličů. Zemanovi stoupenci na prezidentovi oceňují hlavně to, že je prezident „mužem z lidu“, že má sociální cítění a nad nikoho se nepovyšuje. Kritici mu vytýkají jeho vystupování, holdování alkoholu a nemístné poznámky.

Důvěra v Miloše Zemana podle CVVM
Zdroj: ČT24/CVVM