Nové vedení Senátu? ODS nominuje Sobotku a Palečkovou

Praha – Funkci předsedy senátorského klubu ODS přebírá bývalý primátor a dlouholetý zastupitel v Brně Richard Svoboda v nelehké situaci. Klub občanských demokratů, včetně Svobodova předchůdce Tomáše Julínka, se v senátních volbách musel sklonit před úspěchem sociální demokracie. Ta se současným stavem 41 stranických senátorů bude navrhovat nového šéfa Horní komory i část místopředsedů. K dalšímu jednání o personálním dělení funkcí dnes zasednou senátorské kluby. Podle Svobody jde ODS s jasným cílem – získat post místopředsedy pro Přemysla Sobotku a Alenu Palečkovou.

Konečné hlasování o budoucím vedení Senátu je na programu 24. listopadu. Dohodli se na zachování tradice, že se budou místa rozdělovat na základě volebních výsledků a reálných sil v Senátu. ČSSD bude nominovat předsedu, ODS má požadavek, aby prvním místopředsedou Senátu byl Přemysl Sobotka a druhou místopředsedkyní Alena Palečková. Zatímco Sobotka sedí na předsednickém křesle pět let, Palečková v posledních letech předsedala výboru pro zdravotnictví.

Před senátory nyní leží možnost hlasování o navýšení počtu místopředsedů ze současných čtyř na celkem pět. Předseda občanskodemokratického klubu se přitom sám kloní k první variantě. „Čtyři místopředsedové mi přijdou pro tu práci a reprezentaci odpovídající,“ řekl Svoboda. Sám prý vážně pochybuje o současném počtu místopředsedů v dolní komoře. Ta má ještě o jeden post méně. „V brzké době se podle mě ukáže, že v Poslanecké sněmovně jsou tři místopředsedové pro penzum dané práce prostě málo,“ dodal.

Interview ČT24

Svoboda: Šetřit se má na nižších funkcích

Případné úspory by měly podle šéfa senátorů za ODS padnout na nižších předsednických funkcích – ve výborech či komisích. Podle předběžné dohody zatím sociálním demokratům připadne 6 výborů, ODS získá tři. I přes výraznou změnu poměru sil v Senátu však Svoboda nepředpokládá výraznější vliv na politické dění. Senát prý v budoucnu může pozdržet schvalování několika reforem, „politická konfigurace se však zásadně nemění,“ řekl Svoboda v Interview ČT24.

Samotnou porážku v senátorských řadách ODS však Svoboda vnímá jako pokračování trendu z předešlých let. „Neberu to nijak dramaticky. Změna situace je dána tím, že už nejsme lídry. Už nejsme těmi, kteří rozdávají karty. Budeme se však snažit dělat dobře opoziční práci. Být v opozici znamená hodně pracovat, avšak mít menší vliv,“ dodal Svoboda. Za dva roky přitom budou občanští demokraté obhajovat 14 mandátů ku 6 pro ČSSD. „Pokud vláda bude dobře dělat svou práci, dovedu si představit, že bychom toto mohli za jistých okolností obhájit,“ dodal.

Vydáno pod