The Action: Hlučná party a potom smrt. Tak jak to bývá na silnicích

Praha – Co zažili při dopravních nehodách, vyprávějí středoškolským studentům hasiči a záchranáři, ale i účastníci havárií. Tím vrcholí preventivní bezpečnostní akce nazvaná The Action. V této části dává vzpomenout na mnoho jiných preventivních akcí. Začíná však docela jinak: Diskotékou, tedy stejným způsobem jak nenápadně začíná mnoho silničních tragédií.

Při příchodu na The Action mohou mladí lidé, z nichž někteří čerstvě mají řidičský průkaz a mnoho dalších brzy zamíří do autoškoly, zapochybovat, zda jsou na správném místě – rozhodně se totiž nezdá, že dorazili na slíbenou přednášku. Podle organizátorů to ale právě tak má být. „Chceme šokovat a daří se to,“ poznamenal moderátor akce Josef Melen. Osvětová přednáška má dvě radikálně odlišné části – podobně jako mnoho nehod, při nichž tragédie náhle střídá veselé a příjemné okamžiky. „Je potřeba uvolnit emoce, na to máme prvních patnáct minut. Pak už přichází tvrdá realita bezpečnosti silničního provozu a realita toho, co se opravdu děje,“ popsal Josef Melen.

To, co střídá „rozjetou party“, potom nejsou žádné fiktivní příběhy. Například hasič Marek Hořínek popisuje zásah u nehody, která se stala před čtyřmi lety: „Účastníky nehody byly čtyři osoby kolem dvaceti let. Byla tam těžká zranění, ve vozidle byli dva mrtví. Vyprávím příběh reálně tak, jak probíhá zásah hasičského záchranného sboru ve spojení se složkami integrovaného záchranného systému. Je to proto, aby si lidé uvědomili, co na ně číhá na silnici.“ Podle Melena má akce varovat především před řízením pod vlivem návykových látek a alkoholu. „Je všudypřítomný a zejména mladí mají chuť ho zkusit,“ upozornil.

Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP ministerstva dopravy je přesvědčena, že takový způsob osvěty začínajících a budoucích řidičů je to pravé. Odkazuje přitom na výzkum, který BESIP udělal před několika lety. „Devadesát pět procent lidí řeklo, že se jim líbí tato forma komunikace. Tři ze čtyř řekli, že je to natolik významný projekt, že na něj nezapomenou a výrazně ovlivní jejich řidičské chování,“ nastínila. Upozornila, že je The Action ušita na míru českému publiku. Myšlenka na obdobnou show vzniklad podle Ambrožové v Nizozemsku, její tuzemské pojetí ovšem zaujalo i autory původní verze. „Nepoučujeme, ale všichni si z toho odnesou něco pro sebe,“ podotkla Zuzana Ambrožová.

Josef Melen, Zdeněk Hořínek a Zuzana Ambrožová o The Action (zdroj: ČT24)