Za pobyt v nemocnici se platit nebude: Minimálně na začátku příštího roku

Praha – Pacienti nebudou od ledna po nějakou dobu platit poplatky za pobyt v nemocnici. Sněmovna totiž odmítla návrh Rusnokovy vlády, aby novelu zákona o zdravotním pojištění projednala ve zrychleném režimu, proti byli poslanci ČSSD, ANO i komunistů. Poslanci poslali novelu do druhého čtení, ve kterém budou chtít strany vznikající koalice prosadit návrhy vzešlé z koaličního jednání - právě dnes večer mají všechny tři strany jednat o poplatcích ve zdravotnictví. Sněmovna má na programu také volbu čtvrtého místopředsedy, tam ČSSD stejně jako hnutí ANO podpoří kandidáta TOP 09 – k volbě by se poslanci podle schváleného programu měli dostat ve čtvrtek dopoledne. Na závěr této schůze by také měli hlasovat o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání: Bronislava Schwarze z hnutí ANO a pražského exprimátora Bohuslava Svobody.

Novela zákona o zdravotním pojištění z pera Rusnokovy vlády stanoví poplatek 60 korun za den pobytu v nemocnici, od kterého jsou osvobozeny dětí do 18 let. Sociální demokraté ale požadují například časové omezení plateb na 30 dní v roce. Jasný názor na návrh zatím nemá hnutí ANO. Strany rodící se koalice prý zvažují zachování také 90korunového poplatku za návštěvu pohotovosti, kde prý dochází ke zneužívání.

Teď platí lidé v nemocnici za den pobytu 100 korun, od ledna příštího roku ale nebudou platit nic, protože tuto pasáž zákona zrušil Ústavní soud se zdůvodněním, že je pro některé skupiny lidí „rdousící“. Přinejmenším v lednu a zřejmě ani v únoru pacienti podle odhadů ministerstva nic platit nebudou. Nemocnice tak každý měsíc přijdou o zhruba 175 milionů korun.

Zrychlené projednání novely zablokovali také komunisté. Ti jsou prý proti jakýmkoli poplatkům, protože je považují za naprosto nesystémové. Problém s výpadkem poplatků je podle nich řešitelný v rámci rozpočtu. Levicoví poslanci obecně vyčítali v debatě pravici, že zdravotnictví připravila o miliardy zvýšením daně z přidané hodnoty nebo zavedením stropů pro platbu zdravotního pojištění. 

Poplatků se naopak zastával exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), podle kterého nejsou nelegitimní, nelidské ani protiústavní. Poukazoval taky na to, že nynější 17procentní spoluúčast pacientů je jedna z nejnižších v Evropě. Bohuslav Svoboda z ODS zase upozorňoval, že jen strava v nemocnicích přijde na 80 až 120 korun denně. Snížení poplatků ze 100 na 60 korun by tak prý mohlo znamenat, že nemocnice budou muset zhoršit léčebnou péči.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Volba čtvrtého místopředsedy: favoritem TOP 09

Poslanci by se ve čtvrtek měli dostat také k volbě čtvrtého místopředsedy, kde se utkají kandidáti TOP 09 a hnutí Úsvit. Větší šanci na zvolení má zástupce TOP 09 – ČSSD i hnutí ANO totiž před volbou uvedly, že ctí princip poměrného zastoupení a TOP 09 skončila ve volbách čtvrtá. Na minulé schůzi však neuspěl jak exministr financí Miroslav Kalousek, tak i bývalý šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík – ten se zřejmě bude o post místopředsedy ucházet i teď.

Na programu této schůze mají poslanci přes 20 bodů, příští pondělí by se měli dostat ke druhému čtení rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 112 miliard. Závěrečné schvalování by se mělo uskutečnit ve čtvrtek 19. prosince. 

Poslanci budou hlasovat o vydání Schwarze a Svobody

Na závěr této schůze by měli poslanci hlasovat také o vydání Bronislava Schwarze (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Mandátový a imunitní výbor by se podle svého předsedy Marka Bendy měl kvůli žádostem sejít v pondělí. Benda už dříve řekl, že výbor si oba poslance pozve. Šéf mosteckých strážníků Schwarzje u soudu pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Bývalého pražského primátora Svobodu policie obvinila v případu pražské karty opencard pro podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství.

Benda rezignoval z čela mandátového výboru

Marek Benda dnes informoval, že se rozhodl rezignovat na funkci předsedy mandátového a imunitního výboru. Nového předsedu by měl podle něj výbor vybrat také v pondělí a sněmovna ho pak bude muset ještě potvrdit ve funkci. V čele výboru by Bendu měla nahradit bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která má mít ve sněmovně ze zástupců ODS nejvyšší funkci - tento výbor je jediný, kterému předsedá ODS. Občanští demokraté nemají ani žádného zástupce ve vedení sněmovny.