Policie zatkla bývalého šéfa IT Lesů ČR

Praha - Detektivové protikorupční policie zatkli bývalého šéfa IT Lesů ČR Jana Přibyla. Informoval o tom server Týden.cz. Případ se týká údajně předražených zakázek.

„Policie dnes státní podnik Lesy České republiky informovala o zadržení jednoho ze zaměstnanců podniku. Vzhledem k probíhajícímu šetření policie nemohou Lesy ČR poskytovat jakékoli další informace,“ sdělil mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej serveru potvrdil, že ve vyšetřování této věci probíhají „nějaké úkony“. Více také odmítl sdělit s odkazem na pražské vrchní státní zastupitelství, které si vyhradilo právo na zveřejnění podrobností. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pouze uvedla, že byla jedna osoba zadržena.

Policie se údajně předraženými IT zakázkami tohoto státního podniku zabývala už delší dobu. Upozornila na ně finančně analytický útvar ministerstva financí. Zakázky za stamiliony korun získaly společnosti Dynn a Time Import. Zhruba 350 milionů korun mělo údajně skončit u neprůhledných zahraničních firem, které mají konta ve Švýcarsku. 

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Od loňského prosince je firma bez šéfa.  

Policisté dnes zasahovali i v sídlech energetického giganta ČEZ v Praze a Hradci Králové - zajímali se o materiály, které se týkají solárních elektráren (více čtěte zde). Při další akci protikorupčního útvaru v okolí Prahy byl postřelen policista. Podle serveru Novinky.cz je zraněný policista příslušníkem URNy a k incidentu došlo při zatýkání. Muž není v ohrožení života. Další informace sdělí policie zítra (více čtěte zde).