Fiala bude kandidovat na předsedu ODS, i proti Němcové

Praha - „V tuto chvíli jsem se rozhodl, že budu kandidovat bez ohledu na to, kdo bude protikandidátem,“ potvrdil Fiala svou kandidaturu na předsedu ODS, i když tuhle variantu nepovažuje za ideální. „Jsme v situaci, kdy by měla Občanská demokratická strana ukázat navenek jednotu a společný postup,“ řekl Fiala k možnosti, kdy by se o předsednické křeslo utkal s Miroslavou Němcovou. Ta se zatím o své kandidatuře na post předsedkyně ODS definitivně nerozhodla.

Největším impulsem pro Fialovu kandidaturu byla podpora krajů. „Teď mám jistotu, že řada členů chce obnovit ODS,“ myslí si Fiala. Na druhou stranu ale připouští, že členem ODS je zatím jen krátce. „Moje spolupráce s ODS je ale opravdu dlouhodobá,“ poukázal Fiala.

„Pokles voličů ODS je dlouhodobý a v poslední době se dynamizoval,“ vysvětlil Fiala, proč jsou nyní změny u občanských demokratů nezbytné. „Pokračovat v cestě, kterou jsme šli, není možné,“ dodal s tím, že změny strana potřebuje personální, systémové i v důrazu na některé části programu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Nejprve musíme obnovit aktivitu a důvěru členů. Pak můžeme mobilizovat voliče,“ popsal Fiala své směřování v pozici předsedy strany. Řada členů si podle něho stěžuje například na nedostatky v komunikaci uvnitř ODS. „Výhodou ODS je, že přestala být atraktivní pro lidi, kteří v politice hledají jen uspokojení ekonomických cílů,“ doufá Fiala, podle něhož je ODS v situaci, kdy je nezbytné, aby v jejím čele byli lidé, kteří mají důvěru členů strany. Konkrétní jména ale prý přijdou na pořad dne až poté, co své kandidáty oznámí krajská sdružení.ODS kvůli úsporám uvažuje o přesunu volebního kongresu z Prahy do Olomouce. Kongres se má uskutečnit 18. a 19. ledna v pražském hotelu Clarion. Přesun podpořilo grémium strany, v pondělí o tom ještě bude jednat výkonná rada

ODS kvůli úsporám uvažuje o přesunu volebního kongresu z Prahy do Olomouce. Kongres se má uskutečnit 18. a 19. ledna v pražském hotelu Clarion. Přesun podpořilo grémium strany, v pondělí o tom ještě bude jednat výkonná rada.

Jako opozice budeme lidem ukazovat alternativní řešení

„Role opozice není jen v tom, že se snaží něco prosadit, ale také v tom, že upozorňuje na to, co vláda dělá špatně,“ řekl kandidát na předsedu ODS Petr Fiala. Úkolem opozice podle něho je ukazovat veřejnosti alternativní řešení k těm, která schvaluje vládní koalice. Fiala ale přiznává, že pro ODS nebude při současném rozložení poslanecké sněmovny hledání politických spojenců jednoduché. „Přirozeným partnerem je TOP 09,“ připustil Fiala s tím, že jiného jednoznačného spojence ODS v současnosti nemá, mimo jiné i proto, že hnutí ANO, které se profilovalo jako strana pro středopravého voliče, je nyní součástí spíše levicové koalice.