Čeští vojáci míří do Afghánistánu, pomohou se školením tamní armády

Kábul - Česká armáda vyšle od ledna dvě skupiny vojáků speciálních sil do Afghánistánu, aby cvičily své afghánské kolegy, řekl náčelník českého generálního štábu Petr Pavel. Česko je zároveň připraveno nadále pomáhat s výcvikem afghánských pilotů dopravních i bojových vrtulníků a také s přípravou leteckých mechaniků. O podobě nasazení koaličních jednotek i po roce 2014, ve kterém jich velká část zemi opustí, nyní vyjednává zejména USA a afghánský prezident Hámid Karzaj.

Podmínkou dalšího působení mezinárodních sil v Afghánistánu je uzavření bezpečnostní dohody mezi Washingtonem a Kábulem. Pakt má vyjasnit například právní stránku nasazení mezinárodních vojáků v Afghánistánu. „Bude hodně záležet, jak se to plánování vyvine. Jaká bude dohoda s Afghánci. Ve kterých místech budou umístěny koaliční jednotky a jaké úkoly budou plnit,“ řekl Pavel.

Afghánská armáda podle něj stále nemá všechny potřebné schopnosti, aby mohla zemi bránit sama. Je tedy otázkou, zda zahraniční koalice bude po roce 2014 jen podporovat afghánské ozbrojené síly, nebo se i částečně zapojí do bojů s islamistickými povstalci.

  • „Pokud budou mít zájem, chceme podporovat rozvoj letectva. Jak výcvikem létajících osádek, tak technického personálu,“ řekl Pavel. Češi také nabízejí Afgháncům technickou údržbu jejich vrtulníků.

Čeští vojáci mají mandát schválený do konce roku 2014. V Afghánistánu jich bude v tomto roce působit asi 270. Kromě speciálních sil, výcvikového týmu letců nebo skupiny vojenských lékařů budou mít Češi v Afghánistánu i jednotku střežící rozlehlou spojeneckou základnu v Bagrámu.

Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support. Její přesný obrys ale stále není znám. Až bude schválen, bude koalice žádat jednotlivé země o vyslání požadovaných jednotek nebo expertů.

Pavel připustil, že čím déle spojenecké síly v zemi působí, tím hůře jejich přítomnost obyvatelstvo snáší. Se snižujícím se počtem koaličních vojáků tak narůstá počet povstaleckých útoků.

Jednou z kritických situací a testem pro čerstvě vycvičené afghánské ozbrojené síly budou prezidentské volby v příštím roce. Při podobných událostech v minulosti v zemi prudce narůstal počet násilných střetů. „I prezidentské volby určitě přitáhnou velkou pozornost povstalců,“ uvedl Pavel. V době voleb tak podle něj budou po celé zemi mimořádná bezpečnostní opatření a lze očekávat opětovný vzestup násilí.