Kvůli oteplování je v českých lesích chladněji

Praha - Globální změny klimatu proměňují evropskou krajinu. Zatím nejrozsáhlejší výzkum ukázal, že za posledních 35 let zmizely z lesů stovky druhů původních rostlin a nahradily je teplomilnější. Botanici zjistili i to, že stromům se postupně zahušťují koruny, aby si zajistily víc stínu.

Na jižním okraji Prahy roste les od 18. století. Zatím se mělo zato, že ho měnil hlavně člověk. Botanici teď ale ukazují i na oteplování planety. Oproti poslednímu výzkumu v 80. letech zjistili, že řada rostlin už tady není.

Z tohoto vůbec nejrozsáhlejšího mezinárodního botanického výzkumu lesů vyplynulo, že v Americe i Evropě ubývá chladnomilných rostlin a naopak je nahrazují teplomilné.

Botanici se zaměřili na tři desítky regionů, kde sledovali kolem tisícovky rostlin. „Došlo k obměně zhruba třetiny druhů na sledovaných lokalitách, kterých bylo přes čtrnáct set,“ říká Petr Petřík z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Přesto na tom nejsou lesy podle botaniků nejhůř. Za sledovanou dobu většině z nich zhoustly koruny. V létě je tak v lese větší chládek než v minulém století. Rozdíl ve stínu měřených teplot v lese a mimo něj je tak v průměru 9 stupňů Celsia.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)