Už rok pomáhají profesionální pěstouni s péčí o děti

Praha - Díky zákonu o sociálněprávní ochraně dětí, který v Česku platí už skoro rok, pomáhá s péčí o děti více než stovka profesionálních pěstounů. Jejich cílem je překlenout svou péčí čas, kdy se pro dítě hledá nové zázemí, a nahradit tak kojenecké ústavy. Následně mohou přijít na řadu klasické adoptivní rodiny, kterých i díky změněným podmínkám stále přibývá. Od ledna totiž mají nárok na lepší služby i vyšší odměny - nově posuzované podobně jako mzda.

Od začátku letošního ledna platí nový zákon, který pěstounskou péči nově upravuje. Podle samotných pěstounů jsou teď služby pro pěstouny více dosažitelné a více se také nabízejí. Nově mohly tyto náhradní rodiny získat například příspěvek od státu na odlehčovací pobyty, tedy například na dovolenou u moře.

Kromě klasických pěstounských rodin od ledna fungují také krátkodobí pěstouni, kterých je v Česku zatím asi jen stovka. Další desítky v současné době čekají na schválení. „Ideální by bylo mít zhruba 500 pěstounů na přechodnou dobu,“ říká ředitelka odboru sociální a rodinné politiky MPSV Kateřina Jirková. I přes zavedení této přechodné pěstounské péče ale zůstává v tuzemských ústavních zařízeních zhruba 10 tisíc dětí.

Profesionální pěstouni se starají o děti, které by jinak skončily v ústavním zařízení. Hlavně pro ty nejmenší je důležité, aby se jim dostalo v útlém věku milující péče. V budoucnu se totiž může podle výzkumů dostavit deprivace z pobytu v ústavu. Děti jsou u nich jen na nezbytně dlouhou dobu, než se dítě buď může vrátit ke svojí biologické rodině, nebo než se najde rodina nová - ať už adoptivní, nebo stálá pěstounská.

Pěstounská péče tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Třeba Moravskoslezský kraj už letos v přechodné pěstounské péči měl 30 dětí - 25 z nich už je v nové rodině. Podle vedoucího odboru sociálních věcí Úřadu Moravskoslezského kraje Daniela Rychlíka mají tyto děti oproti jiným dětem tu výhodu, že nestrávily v institucionální péči ani jediný den.

Kolik stojí péče o dítě (v Kč/rok)

  • kojenecký ústav: 448 000
  • pěstounská péče: 240 000

Odměny pro pěstouny (v Kč/měsíc)

  • 1 dítě - 8 000
  • 2 děti - 12 000
  • 3 děti - 20 000
  • postižené dítě - 20 000

Odměny pro pěstouny na přechodnou dobu (v Kč/měsíc)

  • má v péči dítě - 24 000
  • aktuálně nepečuje o dítě - 20 000
Vydáno pod