Vznikající koalice se rozložení ministerských pozic zatím nedobrala

Praha - Předsedové tří parlamentních stran, které jednají o rodící se koalici, se během večerního jednání nedohodli na rozdělení ministerských křesel. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka avizoval další setkání s ANO 2011 a lidovci ve středu. Ve hře podle něj zůstávají dvě varianty, k jejich konkrétní podobě ale nic neupřesnil. Jen zmínil, že v kabinetu by mohli zasednout dva místopředsedové, křesla by připadla ANO a lidovcům.

Předseda sociálních demokratů a pravděpodobný budoucí premiér po jednání uvedl, že ani nepředpokládal konkrétní výsledek dnešního jednání. „ Ten problém je složitější, než to na první pohled vypadá. Musíme prodiskutovat jednotlivé varianty ve svých stranách a předpokládám, že se v krátkém čase k jednacímu stolu s předsedy KDU-ČSL a ANO znovu vrátíme a budeme hledat řešení,“ prohlásil Sobotka.

Zatím není jasné, kdo v kabinetu obsadí např. resorty zemědělství, zdravotnictví nebo obrany. První návrh kalkuloval s osmi místy pro vítěze voleb ČSSD, sedmi pro ANO a dvěma pro lidovce. Ti ale za svou prioritu považují obsazení také ministerstva zemědělství. Pokud strany najdou kompromis, mohl by Bohuslav Sobotka dostat pověření k sestavení nové vlády ještě do Vánoc. Prezident Miloš Zeman se ale ještě předtím chce sejít právě s předsedy ČSSD, lidovců a hnutí ANO.

„Nejprve se sejdu s předsedy tří koaličních stran, abych zjistil, že mnou navržený premiér má většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že se teď jedná o rozdělení resortů ve vládě a že – pokud vím – ke konečnému závěru nedošlo, je logické, že moje schůzka s předsedy tří koaličních stran bude následovat až poté,“ uvedl prezident Zeman pro ČT. S tímto požadavkem koaliční strany počítají: „Pan prezident už dříve avizoval, že se bude chtít scházet s předsedy koaličních stran, takže nás to nepřekvapilo – samozřejmě čím dříve, tím lépe,“ zareagovala v Událostech 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Místopředsedkyně ANO 2011 Věra Jourová
Zdroj: ČT24

Lidovecká priorita: Ministerstvo zemědělství 

Jasný cíl si včera vytyčili lidovci - obsadit chtějí ministerstvo zemědělství. Nabídnuté dva resorty, kultura a zdravotnictví, jim nestačí. „Je to naše významná programová priorita, je to věc, která má u lidové strany tradici,“ prohlásil předseda strany Pavel Bělobrádek. Do křesla by mohl usednout on sám, místopředseda Marian Jurečka nebo senátor Petr Šilar. „Vláda je kolektivní orgán, který rozhoduje hlasováním a je potřeba mít tam nějakou roli, která bude relevantní a která bude dávat možnost, aby i hlas nejmenší koaliční strany byl slyšet,“ dodal Bělobrádek. 

Podle něj by měli ministerstvo zdravotnictví, které tak trochu připomíná horký brambor, obsadit sociální demokraté: „Já si myslím, že by ho měli mít právě oni. Když na zdravotnictví postavili čtyři svoje volební kampaně, takže uvidíme,“ dodal Bělobrádek před jednáním.

16:9
Zdroj: ČT24

Požadavky KDU-ČSL ale nevyvolaly přílišné nadšení u hnutí ANO - lidovci prý postrádají kompetentní kandidáty. „Neviděl jsem nikoho z KDU-ČSL v posledních pěti letech, že by se nějak aktivně podíleli na boji o zájmy českých zemědělců, na rozdíl od kolegů ze sociální demokracie, které osobně znám,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Také prezident Agrární komory Jan Veleba kritizoval, že lidovci nenabízejí žádného odborníka do čela ministerstva zemědělství. Naopak hnutí ANO i sociální demokraté prý odborníky mají. Veleba upozornil na to, že v nadcházejících měsících budou finišovat jednání v Bruselu o dlouhodobé podobě Společné zemědělské politiky EU, proto je prý potřeba v čele resortu odborník. Nejlepší by podle Veleby bylo, pokud by v čele ministerstva zůstal současný ministr v Rusnokově vládě a bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman: „To by bylo nejideálnější řešení, protože Miroslav Toman za pět měsíců předvedl dobrou práci,“ řekl Veleba. Velebova slova však velmi zaskočila Mariana Jurečku. Vnímá je jako hájení zájmů Agrární komory, prohlásil v Impulsech Václava Moravce.

Podle Sobotkových předešlých slov ministerstvo zemědělství pro lidovce představuje přijatelnou variantu, o které budou strany jednat, a sociální demokracie prý při rozdělování křesel bude postupovat velkoryse. Mluvil sice o dvou ministerských pozicích pro KDU-ČSL, nemyslí si ale, že by jednání o vládě kvůli tomu zkrachovala. Podle něj by kabient mohl mít 17 členů a mělo by v něm být co nejméně vicepremiérů a co nejméně ministrů bez portfeje.

Koaliční smlouvu teď po sociálních demokratech a lidovcích musí schválit ještě hnutí ANO, ve středu se proto sejde předsednictvo a také výbor hnutí. Už dnes dokument posvětil poslanecký klub ANO. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše by měla dvě ministerstva pro KDU-ČSL stačit. ANO je s prvním návrhem spokojeno, mělo by získat například finance, dopravu, spravedlnost a obranu. Záležet ale bude na jednání předsedů tří koaličních stran - poslanci hnutí měli jediný požadavek, a sice aby ANO připadlo ministerstvo financí: „De facto rozděluje vybrané peníze ostatním resortům. Čili to pro nás byla priorita. Co se týče ostatních resortů, je to k diskusi mezi předsedy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Vydáno pod