Správní rada VZP schválila odkoupení portálu IZIP

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna je o krok dál k tomu, aby převzala plnou kontrolu nad těžkým – a drahým – břemenem. Její správní rada odsouhlasila odkoupení zdravotnického portálu IZIP. Druhou možností je pak vypsání výběrového řízení. České televizi to potvrdil člen rady Petr Nosek. Podle dřívějších plánů chtěla pojišťovna koupit portál za 59 milionů korun. Dosud si ho pouze pronajímala za 72 milionů korun za rok. VZP přes portál komunikuje s pojištěnci, lékaři i plátci pojistného. Během deseti let už investovala do projektu skoro dvě miliardy korun.

Smlouvy na elektronické zdravotní knížky sice pojišťovna vypověděla, do IZIP ale dosud tečou peníze dál. VZP společnosti nyní platí za provozování portálu 72 milionů korun ročně. Smlouva, která byla uzavřena na dobu neurčitou, je navíc podle právních analýz ministerstva velmi nevýhodná. Nyní se proto VZP chce stát výhradním vlastníkem.

Na výběrové řízení pojišťovna přistoupí, pokud by IZIP stávajicí nabídku odmítla. Navržená částka je přitom výrazně menší než skutečná hodnota projektu a firma nevylučuje možnou arbitráž. (Podrobněji ZDE

Šéf VZP Zdeněk Kabátek uvedl, že bez internetového portálu se VZP dlouhodobě neobejde. I proto je ochotna ho vykoupit za 59 milionů korun, v tom jsou zahrnuty i další aktivity společnosti IZIP a stoprocentní vlastnictví akcií podniku. „V současné době se nám jeví situace velmi problematická, z analýz vyplynulo, že rizika při odkoupení pouze portálu jsou velmi vysoká. Portál je navázán na ostatní aplikace a aktivity společnosti IZIP,“ vysvětlil. Pokud by se VZP rozhodla z projektu zcela odejít a vybudovat si vlastní nový portál, ponese podle Kabátka ještě šest až osm měsíců náklady na poskytování služeb portálu. Částka 59 milionů je tedy z pohledu nákladovosti a efektivity prý přijatelná.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP měl usnadnit komunikaci mezi lékařem a pacientem a také umožnit sdílení dat o léčbě konkrétního pacienta mezi různými lékaři. VZP za něj za deset let dala kolem 1,8 miliardy korun s DPH. Smlouvy vypověděla loni v pololetí, od té doby se vyjednává o majetkovém vypořádání. Před necelými dvěma lety pojišťovna pořídila balík akcií firmy IZIP, má tak podíl 51 procent. Zbylých 49 procent drží švýcarská firma eHI eHealth International. Na ni své akcie v minulosti převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři.

Zpočátku projekt vzbuzoval obdiv; v roce 2005 se například stal nejlepším e-Content projektem na světě v kategorii e-Health. Postupem času ale stále více sílily kritické hlasy. Odpůrci IZIP poukazovali zejména na jeho cenu a financování a také na to, že systém lékaři prakticky nevyužívali. Navíc začalo přibývat pochybností o skutečném cíli projektu. 

Kauza IZIP tématem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví provedlo ve VZP audit, ve kterém se zaměřilo právě na smluvní vztahy mezi pojišťovnou a společností IZIP. Na jeho základě pak podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle ministra Hegera totiž existuje důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 milionů korun, které měly z pojišťovny za nejasných okolností odtéct právě do firem spojených s IZIP. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna má nicméně od 1. října 2012 se společností IZIP uzavřenou novou smlouvu. Pojišťovně totiž údajně hrozilo, že by od nového roku zůstala bez portálu, který potřebuje pro komunikaci s lékaři i pacienty.