Kolik bere šéf Úřadu vlády? Za Rusnoka méně než za Nečase

Praha – Vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin (SPOZ) si za své zhruba půlroční působení ve funkci přišel i s odměnami na 728 tisíc korun, šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl pak na 617 tisíc korun. Oba si vydělali méně než jejich předchůdci v Nečasově vládě. Úřad vlády dnes zveřejnil na internetu platy a odměny. Už minulý týden informoval ČRo Radiožurnál, že Rusnokova vláda v demisi rozdala na vánočních prémiích skoro 180 milionů korun.

Augustin, který do funkce nastoupil v červenci, má letos plat necelých 490 tisíc korun, na odměnách pak získá dalších 240 tisíc. Jeho předchůdce Lubomír Poul, který vedl Úřad vlády pod bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), si letos vydělal výrazně více - jeho plat činil skoro 780 tisíc a odměny necelý milion. 

Lépe si vedla i předchůdkyně současného šéfa premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová), jejíž výdělek za první letošní půlrok i s odměnami činil přes milion korun. Právě vysoké odměny Nagyové, která je dnes Nečasovou manželkou, byly v minulosti terčem kritiky.

Ze zveřejněných dat vyplývá, že na Úřadu vlády od ledna do července působilo 23 poradců premiéra, jejichž platy v součtu přesáhly 5,6 milionu korun. Od srpna do prosince bylo poradců sedm a jejich souhrnná finanční odměna dosáhla necelých 900 tisíc korun.

K podřízeným nejštědřejší Fischer

Kritiku si vysloužil i bývalý premiér Nečas - Rusnok ho ještě letos v červenci kritizoval za příliš velkorysé odměny. Nečasova vláda na nich vyplatila 243 milionů korun. „To se nesmí opakovat, to je něco nehorázného,“ komentoval platovou politiku svého předchůdce. Rusnok tehdy uvedl, že osobní ohodnocení by nemělo přesáhnout 30 procent mzdy.

Jenže podle ČRo Radiožurnálu rozdali jeho ministři na vánočních odměnách skoro 180 milionů. Rusnok je po půl roce hájil se slovy, že odměny kompenzují nízké platy ve státní správě. „Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné,“ řekl Radiožurnálu.

Zaměstnanci ministerstva financí si přišli průměrně na bezmála 30 000 korun. Jednomu ze svých náměstků Fischer vyplatil prémii 310 000 korun. Úředníci podle něj museli podstoupit vysokou odbornou zátěž, protože připravovali rozpočet, a navíc se podíleli na změně daňové legislativy.

Nejnižší odměny dostali úředníci ministerstva dopravy, kde byly celkem vyplaceny necelé dva miliony korun, tedy průměrně zhruba 6 200 korun na jednoho úředníka. Pod hranicí 10 000 korun se pohyboval i bonus na ministerstvech obrany, školství a vnitra.