Výročí Havlova úmrtí – jeho památku uctili politici i obyčejní lidé

Praha – Dnes je to přesně dva roky, kdy zemřel Václav Havel. Památku prvního polistopadového prezidenta uctil položením věnce k Havlovu hrobu současný prezident Miloš Zeman. Lidé se zastavovali také u Havlovy chalupy na Trutnovsku. Po celé republice proběhla řada vzpomínkových akcí a pozadu nezůstala ani Česká televize - divákům nabídla v přímém přenosu rekviem za Havla, které odsloužil kardinál Dominik Duka, či Havlův filmový debut Odcházení.

Zeman k hrobu na pražském Vinohradském hřbitově položil věnec se dvěma stuhami s nápisy „Miloš Zeman“ a „prezident“. Kromě věnce dal na hrob zapálenou svíčku. Hlava státu řekla, že vzájemná spolupráce s Havlem byla založena na diskusi, a proto byla cenná. Zeman také uvedl, že si vedle jejich spolupráce vybavuje Havlovo vystoupení na Letenské pláni v listopadu 1989. Věnec k Havlovu hrobu položil také šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), podobně učinil premiér v demisi Jiří Rusnok či Havlova druhá manželka Dagmar. Zapálit svíčku a zavzpomínat přišli ale i obyčejní lidé. 

Už od rána se lidé zastavovali u Havlovy chalupy na Hrádečku na Trutnovsku. Na ohradu u stodoly dali papírová srdce a zapálené svíčky. Na jednom ze srdcí bylo napsáno S díky vzpomínáme, mezi svíčkami někdo nechal dopis nadepsaný Pan prezident Václav Havel. Na ohradě také plápolaly tibetské modlitební praporky. 

Zapálené svíčky na Hrádečku
Zdroj: David Taneček/ČTK

K připomenutí osobnosti prvního polistopadového prezidenta se v pražském divadle Archa uskuteční vzpomínkový večer nazvaný Od Velvet Underground k Velvet Revolution, který připomene dvě osobnosti undergroundu a také dva přátele - Václava Havla a Lou Reeda. Americký hudebník nedávno zemřel na selhání jater (více zde).

Divadlo Archa nabídne projekce unikátních filmů a hudebních Reedových klipů a Velvet Underground a archivní fotografie předních českých fotografů. Speciálním hostem bude americký baskytarista Fernando Saunders, člen Reedovy doprovodné skupiny. „S Václavem Havlem jsme propojeni od začátku. Přišel se podívat, když jsme divadlo stavěli, a v roce 1996 mě požádal, jestli bychom zde neuspořádali jeho narozeniny (…) V roce 2008 přišel Havel s tím, že by chtěl, aby se zde udělala světová premiéra jeho poslední hry Odcházení,“ vzpomíná ředitel divadla Archa Ondřej Hrab. Divadlo Na Zábradlí večer uvede Havlovu hru Asanace.

Na sociálních sítích „ožila“ tak jako loni výzva aktivistů, kteří vyzývali k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. "Kalhotový den" má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

Na Havla bude vzpomínat i brněnské divadlo Husa na provázku - ve 23:23 proběhne v Kapucínských zahradách pod Petrovem vzpomínkový happening s názvem Srdce do nebe aneb máte doma laserové ukazovátko? Organizátoři vyzývají návštěvníky, aby dorazili v krátkých kalhotách a za pomoci laserových ukazovátek vyslali do nebe obraz ve tvaru srdce.

Pozadu nezůstají ani v cizině - v polských Katovicích budou večer v místní kavárně Bellmer číst úryvky z Havlových děl. 

Památku bývalého prezidenta připomíná dodnes několik míst v Česku i ve světě. Asi nejvýraznější změnou je přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla. Jeho jméno nesou i ulice v Kadani a v Roztokách u Prahy.

Podle Havla dnes bude pojmenována i úzká ulice vedoucí od divadla Husa na Provázku v Brně. „On mi kdysi řekl, že skrz divadlo Husa na Provázku pojmenovává svůj vztah k Brnu (…) Jeho naturelu ulička odpovídá a velmi by se mu to líbilo. Jednak je historická, je propojená s naším divadlem a je malebná. Jemu by se líbila skromnost toho místa, ale zároveň i genius loci, který v této uličce je,“ domnívá se ředitel divadla Petr Oslzlý.

Havlův památník v Georgetownské univerzitě
Zdroj: Werder Lillis/ČTK

V zahraničí pak vznikají tzv. Havlova místa - posezení na veřejnosti v podobě dvou křesel u kulatého stolu, jehož středem prorůstá strom. Takové místo lze nalézt v irském Dublinu, příští rok vznikne posezení v Barceloně. Prvenství mají křesílka na pozemku georgetownské univerzity ve Washingtonu (více zde). Havlovo jméno si dalo do názvu také několik škol, například v Kralupech či Poděbradech; v Litoměřicích se v parku Václava Havla dnes příznačně sešlo asi sto lidí.

Přejmenování míst se leckde neobešlo bez anket či petic - podporu Havlovu letišti vyjádřilo přes 82 tisíc lidí, naopak víc jak 28 tisíc lidí dalo na internetu najevo, že si změnu nepřejí.