Grémium ČSSD: Sobotka nese lidovcům kompromis

Praha - Pro sociální demokracii je i nadále prioritou sestavení trojkoaliční vlády. Uvedli to po dnešním jednání grémia strany místopředsedové ČSSD Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Z přístupu KDU-ČSL je ale sociální demokracie zklamaná. Předseda strany Bohuslav Sobotka o návrhu, na kterém se grémium shodlo, jednal od 13:00 v sídle hnutí ANO na pražském Chodově s předsedy KDU-ČSL a hnutí ANO. „Jdeme na jednání s návrhem, který je z našeho pohledu akceptovatelný,“ dodal Chovanec.

„Jednání jsme dnes připraveni ukončit, pokud ale k dohodě nedojde, jsme na druhou stranu připraveni vyjednávat o vládě každý den,“ uvedl po grémiu Milan Chovanec. Optimistický byl i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Včerejší krok lidovců označil za tvrdohlavost. Podle něj je to podobná situace, do které stavěl ČSSD předseda hnutí ANO Andrej Babiš, když trval na postu ministra financí. Menšinová vláda podle něj zatím není na stole. ČSSD se nadále snaží sestavit trojkoaliční vládu, která by měla 111 mandátů v Poslanecké sněmovně a zajistila tak stabilitu ČR.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„O menšinové vládě jsme nejednali a nechystáme se o ní jednat. Bylo by hloupé, kdybychom to při prvních problémech vzdali.“

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka lidovci nesouhlasem s přidělením ministerstva práce a sociálních věcí a dopravy odmítli solidní a štědrý návrh. Přesto však chce sociální demokracie pokračovat v jednáních a dohody chce dosáhnout co nejrychleji. „Chceme sestavit vládu většinovou… Nevěřím, že by měla perspektivu vláda s nedostatečnou podporou ve sněmovně,“ uvedl Zaorálek s tím, že by byl rád, kdyby trojkoalice vznikla ještě před Vánocemi.

Gajdůšková: Naději na trojkoalici nevidím

Podle místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové je naopak včerejší krok lidovců konec naděje na trojkoaliční vládu. „V této chvíli už se zřejmě můžeme domluvit jenom na tom, že by to byla koalice s podporou KDU-ČSL. Nepředpokládám, že by to bylo nějak jinak,“ uvedla dnes ráno. Včerejší celostátní výbor lidovců totiž potvrdil předchozí postoj strany, že buď dostanou ministerstvo zemědělství, nebo do vlády nepůjdou.

Bělobrádek: Nenechám se vydírat a tlačit ke zdi

Předseda KDU-ČSL před jednáním s ČSSD a hnutím ANO uvedl, že jde na schůzku s tím, že se nenechá vydírat, tlačit ke zdi a válcovat. Připomněl zároveň, že strany ČSSD i ANO svá prioritní ministerstva získaly a že lidovci chtějí být součástí pouze takové vlády, ve které budou mít důstojnou roli.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek:

„Obě zbývající strany měly svoje prioritní ministerstva a mají je, my jsme proti tomu neřekli ani slovo. A když my jsme se odvážili nesměle si říct o jedno ministerstvo, tak s tím je hrozný problém.“

Výhrady ČSSD k zemědělství pro lidovce souvisí s restitucemi

Pro lidovce je prioritou ministerstvo zemědělství. Podle ČSSD by ale člen křesťanské demokracie ve funkci ministra zemědělství mohl být příliš vstřícný při vydávání majetku v rámci církevních restitucí. „Já si myslím, že KDU-ČSL se chce vrátit na venkov, aby tam znovu získala vliv, druhý důvod pak je téma církevních restitucí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Právě v této oblasti totiž resort zemědělství, respektive pod něj patřící Státní pozemkový úřad, hraje důležitou roli. Lidovci tyto obavy stejně jako názor, že nemají pro funkci vhodného odborníka, odmítají.

Podle komentátora Jiřího Leschtiny se spor primárně odehrává mezi hnutím ANO a lidovci: "Andrej Babiš hledá cestu, jak si pohlídat své zájmy v potravinářském průmyslu, v Lesích ČR. Chce si pohlídat své zájmy a ví, že si to spíše pohlídá s ČSSD, jejíhož předsedu drží dost u zdi, než s poměrně nezávislými lidovci," uvedl.

Někteří zástupci ČSSD, včetně Bohuslava Sobotky, hovořili o možnosti, že by lidovci nakonec mohli získat ministerstvo zemědělství s tím, že se najde kompromis týkající se vedení a dohledu nad pozemkovým úřadem, který hraje důležitou roli v církevních restitucích. Bělobrádek reagoval, že o takové variantě je možné s koaličními partnery jednat. Zároveň ale dodal, že to musí být princip, který platí pro každého.

„Můžeme takhle jít na každé ministerstvo, na obranu, na sociální věci, zdravotnictví a všude můžeme říct: Ano, sice je to v gesci ministra, ale bude o tom rozhodovat někdo jiný. Je to naprosto absurdní,“ uvedl Bělobrádek. Pokud lidovci skutečně dostanou nabídku ministerstva zemědělství, druhým resortem nebude podle členů vedení ČSSD ministerstvo práce a sociálních věci, ale některý z méně významných úřadů.