Kvůli kupování hlasů chtějí v Č. Těšíně opakovat volby

Český Těšín (Karvinsko) - Čtyři politické subjekty dnes společně podaly k soudu stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku. Podle jejich tvrzení došlo ve městě ke kupování voličských hlasů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za kupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín, kterou vedl jako lídr Marian Kuś. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, a požadují jejich opakování. Kuśovi loni soud uložil stotisícovou pokutu za padělání lustračního osvědčení.

Cílem společné žaloby Hnutí pro Těšín, Strany zelených, Nestraníků a TOP 09 je zjistit, jestli je uplácení voličů v České republice možné, nebo ne. „Chceme, aby se soud konečně vyjádřil, jestli je masivní uplácení voličů v průběhu hlasování v souladu se zákonem nebo principy vyšší právní síly. Podle mě to popírá smysl a podstatu voleb,“ tvrdí společný právní zástupce stran a hnutí Marek Ježek.

Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková již dříve řekla, že měli signály o ovlivňování voleb už před jejich zahájením. V průběhu voleb pak auta svážela do volebních místností lidi, kteří zjevně ještě nikdy u voleb nebyli, zejména šlo o bezdomovce a Romy. „V některých místech pak stály houfy bezdomovců, kteří čekali na výplatu peněz,“ popsala Havlíková. Údajně dostávali za jeden hlas 500 korun. Za skupováním hlasů podle ní stála SOS pro Český Těšín, která skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu šest mandátů. Kuś obvinění odmítl a vyslovil se také pro opakování voleb.

Může kupování hlasů odradit řádné voliče?

Protestující strany se snažily zmapovat uplácení voličů, získat co nejvíce důkazů, které předložily soudu. „Myslím, že soud by měl mít neobvykle hodně podkladů pro to, aby rozhodl,“ dodal Ježek. Podle něho nepřichází nic jiného v úvahu než opakování voleb. „Skupování hlasů bylo natolik masivní, že to ovlivnilo lidi. Spousta si jich pak řekne, že už k volbám nepůjde, protože to nemá smysl, když si je stejně někdo schopen úspěch koupit. To je velmi závažná věc,“ upozornil Ježek.

Tvrdí, že policie měla dopředu o připravovaném uplácení informace, přesto nevěděla, co má dělat. „Sami nevěděli, jestli to je legální, nebo ne, jestli mohou zasáhnout, nebo ne,“ konstatoval právník. Existují proto obavy, že se skupování hlasů může v budoucnu opakovat, že stát není schopen garantovat regulérní průběh voleb. „Systém skupování hlasů se ukázal natolik schopný, že může být dotažen ještě dále. Je to potřeba zastavit co nejdříve, protože se dá použít i u voleb vyššího stupně,“ konstatoval právník. Ten je připraven se obrátit s celou věcí případně až na Ústavní soud.