Zemanovo vánoční poselství: Pro politology spíše zklamání

Praha – Vánoční poselství Miloše Zemana bylo podle politologů spíše zklamáním, chyběla prý vize do budoucna: „Bohužel jsme se v projevu dozvěděli hodně o Miloši Zemanovi jako postavě, ale téměř nic jsme se nedozvěděli o problémech ČR a problémech jejích občanů,“ uvedl ve Studiu 6 Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity. Další politolog Aleš Balcar zase upozorňoval, že dřívější Klausovy či Havlovy projevy se dají číst i s časovým odstupem a poskytují obraz dané doby, což se prý o tom včerejším říci nedá.

Pokud by Miloš Zeman nebyl přímo volený prezident, pak by podle Balcara jeho včerejší projev patřil spíše do parlamentu jako bilance toho, co dokázal a co ne. „Nyní se bilančně obrací na své voliče, což už nejsou poslanci a senátoři, ale jsme to my všichni. Tohle byl bilanční projev a dopředu se vůbec neubíral,“ uvedl Balcar. 

Prezident ve svém vánočním poselství znovu zopakoval, že v případě jmenování Rusnokovy vlády postupoval v souladu s Ústavou. Podle Balcara vnímá svou roli jako velmi silnou – tím, že chválil odborníky v Rusnokově vládě, si podle něj možná už připravuje půdu pro odmítnutí některého jména, které mu přinese Bohuslav Sobotka. „Už před Vánoci prezident zmiňoval, že Martin Stropnický je vhodný kandidát jen na určitá ministerstva. Tímto způsobem může vysílat signály jak politických stranám, ale i veřejnosti, že chce hrát velmi výraznou roli v tom, kdo jaký rezort obsadí,“ upozorňuje Balcar.  

Politolog Aleš Balcar:

„Byla tu tradice novoročních projevů - myslím si, že byla hezká, a pokud se podíváme na Havlovy projevy nebo některé Klausovy, tak řada z nich se dá číst i s odstupem let a poskytuje nějaký obraz o dané době. O včerejším projevu to říct nelze. Byl zaměřen hodně na osobu Miloše Zemana a na jeho dosavadní působení ve funkci.“

Politolog Lukáš Valeš byl prý z vánočního poselství docela zklamán. Zeman je podle něj rétor od pána boha a i intelektuálně by měl co říci: „Jenže v projevu nebylo nic zajímavého: dozvěděli jsme se, že si dal několikrát novoroční předsevzetí přestat kouřit, což se nepovedlo, a že máme žít smysluplný život, ale to bychom pravděpodobně věděli i bez prezidentova projevu,“ domnívá se Valeš. 

Podle něj mohl prezident pojmout projev výrazně jinak: mohl se sice ohlížet za uplynulým rokem, ale měl klást důraz i na vývoj ekonomiky či politického života v příštím roce. „V roce 2014 také oslavíme 25. výročí od sametové revoluce, takže tady se přímo nabízela možnost rekapitulace těch 25 let, kdy byl Miloš Zeman jedním z klíčových aktérů. Čili já si rozhodně nemyslím, že to byl projev, který by stmeloval a sjednocoval,“ uvedl politolog.    

Také Valeš se domnívá, že bude chtít Zeman hrát při sestavování vlády silnou roli: spíše bude pro Bohuslava Sobotku tvrdý soupeř, než člověk, který by stmeloval. „Samozřejmě je otázkou, jestli splní ty nevyřčené hrozby vůči lidem, jako je Lubomír Zaorálek nebo pan Dienstbier a bude blokovat jejich jmenování.“ Podle Valeše mu to však podle Ústavy nepřísluší a neměl by do těchto záležitostí zasahovat.

image_531711
Zdroj: ČT24

Šídlo: Byl to projev Miloše Zemana o Miloši Zemanovi

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla pojal prezident vánoční poselství sebeoslavně a vyjmenovával, co vše se mu povedlo. Jenže zrovna případ Rusnokovy vlády je podle něj případ jednoho velkého neúspěchu. „Zeman se k tomu vracel takovou fintou, že to byla jediná cesta k předčasným volbám, ale všichni víme, co se dělo ve sněmovně při hlasování o důvěře vládě. Tam tenkrát byla velká snaha prezidenta a lidí kolem něj, aby tato vláda dostala důvěru,“ připomínal Šídlo.   

Komentátor HN Jindřich Šídlo:

„Miloš Zeman mluvil téměř výhradně o sobě, což asi nepřekvapí. Otázka je, jestli někdo chce 26. prosince poslouchat nějaká vážná poselství. Byl to prostě projev Miloše Zemana o Miloši Zemanovi.“

Navíc podle něj není Jiří Rusnok žádná nezávislá osobnost, ale osobní přítel Miloše Zemana, kterého prezident požádal o tuto službu a Rusnok za ní bude odměněn místem v bankovní radě ČNB, dodal Šídlo.

V otázce jmenování vlády razí prezident vlastní cestu a některé své pravomoci, které mu dává Ústava, podle Šídla využívá úplně naplno. „Politici teď nechtějí prezidenta moc dráždit, protože nikdo neví, co udělá – Miloš Zeman vždy udělá něco trochu jiného, než by od něj člověk čekal. Je otázka, jak moc si bude prezident zkoušet svou sílu při možném nejmenování ministrů,“ dodal komentátor.

Vydáno pod