Kubek: Systém zdravotnictví je založen na lži

Praha – "Celý systém zdravotnictví je založen na lži. Lékaři lžou pacientům, že dostávají tu nejkvalitnější péči, ale systém je nastaven tak, že lékaře tlačí k tomu, aby na pacientech šetřili. My tu péči poskytnout umíme, ale nemáme na ni peníze," řekl Milan Kubek, prezident České lékařské komory, v Interview ČT24. Zdravotní pojištění hlásí zhruba desetimiliardový propad, zásadní řešení čeká na novou vládu. Pojišťovny mají příští rok z odvodů dostat o 4,7 miliardy víc, z pojistného o 6 miliard víc. Podle pojišťoven, nemocnic i lékařů bude ale v příštím roce peněz na péči nakonec méně.

„Na zdravotnictví dopadá další rána, a to ta, že ČNB devalvovala korunu. Rád bych od bankéřů slyšel, jak se do zdravotnictví dostanou 4 miliardy korun, které teď zdravotnictví zaplatí navíc. Veškeré léky a přístroje nakupujeme za eura, případně za dolary. Svůj farmaceutický průmysl jsme si úplně rozvrátili,“ uvedl Kubek. Zdravotnictví se navíc ještě nevypořádalo s dopadem růstu DPH na léky a omezující úhradová vyhláška mu letos proti očekávání dala o šest miliard korun méně, upozorňují lékaři. S příjmy podle nich zamává i zrušení zdravotnických poplatků.

Milan Kubek, prezident České lékařské komory:

„Všichni se tváří, že je zdravotnictví v pořádku. Jestliže ale víme, že v nemocnici sloužili čtyři chirurgové a dnes tam jsou dva, jestli máme limit na léky, který umožňuje předepsat lék pro dva pacienty ze tří, není to v pořádku. Systém je nastaven tak, že poškozuje pacienty a tlačí lékaře k tomu, aby na nich šetřili.“

Kabinet v demisi dělal zatím jen záchranné kroky, navýšením odvodů státu poslal letos pojišťovnám o 800 milionů korun více a schválil půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) 1,7 miliardy.

Od ledna se z rozhodnutí Ústavního soudu nebude platit 100 korun za den v nemocnici, zmizet by měl i 30korunový poplatek u lékaře a v lékárně. Zůstat by měl pouze poplatek 90 korun za pohotovost. Zdravotnictví tak dostane ročně místo 5,53 miliardy korun jen 180 milionů. Pokud poplatky budou zrušeny, žádají zdravotníci ke stejnému datu zvýšení odvodů státu a novelu úhradové vyhlášky. Zrušení poplatků v lékárnách má provázet pokles DPH na léky, která je nyní ve výši 15 procent. V plánu je zavedení ještě jedné sazby, zřejmě pětiprocentní. 

„Je politickým rozhodnutím, jak se peníze do zdravotnictví dostanou. Můžete snížit DPH na léky, která u nás činí 15 procent a je jednou z nejvyšších v Evropě. Můžete zajistit spravedlnost v placení zdravotního pojištění, aby neleželo pouze na bedrech zaměstnanců. Můžete zavést zdravotní daň na tabák a alkohol,“ vyjmenoval Kubek možné zdroje příjmů.

Kubek: Přínos regulačních poplatků je politický blábol

„Dnes jsme, co se týče návštěv u lékaře, prakticky na stejné úrovni jako před zavedením poplatků. Méně lidí chodí na pohotovosti, ale to je ze dvou důvodů – pohotovosti zmizely, řada obcí a krajů tato pracoviště zrušila. Pro občany je mnohem výhodnější zavolat si záchrannou službu, kde neplatí vůbec nic, a ta je odveze do nemocnice jako ten nejlevnější taxík. Tudíž klesly návštěvy na pohotovosti a dramaticky vzrostly výjezdy záchranné služby.“

V roce 2015 by se mohlo změnit přerozdělení vybraného pojistného, systém by měl lépe zohlednit nákladné pacienty jednotlivých pojišťoven. Nyní tratí hlavně VZP, která má těchto pacientů nejvíc. Po změně by mohla ročně získat o 2,8 miliardy korun víc.

Vydáno pod