Ztratil se vám pes? Speciální detektiv ho vypátrá díky smskám

Praha - V Česku začal fungovat tzv. psí detektiv, tedy služba, která hledá ztracené zvíře pomocí sms zpráv a mailů. Kromě obyvatel v pátrací lokalitě kontaktuje i veterináře, útulky, městskou policii nebo lesníky. Projekt neziskové organizace je vůbec první svého druhu v Evropě a po měsíci testování hlásí padesátiprocentní úspěšnost.

Denně se v Česku ztratí 20 až 30 psů a koček. Psí detektiv právě tyto případy vyhledává a nabízí pomoc. „Stanovíme radius okolo toho centra pátrání, např. 3 až 4 kilometry, a každý, kdo do té kružnice vstoupí, dostane na mobil smsku,“ vysvětlil zakladatel projektu Tomáš Carba. Zkušenost s touto službou má například Lenka Mrvíková. „Tři hodiny trvalo psímu detektivovi od toho okamžiku, když se s námi spojil, do té doby, než mi napsal jméno a adresu paní, která psa našla,“ dodala.

Další možností, jak hledat ztracené zvíře, je najmout si detektiva, nebo dokonce nechat nasadit pátrací letadlo. Stejně jako smsky jsou tyto služby za poplatek. Zdarma je zápis do databáze, vytvoření letáku a také rady. Nemá například cenu čekat, že se pes vrátí domů sám. Po 48 hodinách totiž už nereaguje ani na volání od svého majitele.

Zuzana Smiešková o psím detektivovi (zdroj: ČT24)