Rok 2013 přinesl místy nejteplejší Vánoce za více než 100 let

Praha - Vánoce roku 2013 se v Česku nesly ve znamení nezvykle vysokých teplot. Na řadě míst se rtuť teploměru vyšplhala nejvýš za posledních více než 100 let. V Česku bylo místy i deset stupňů nad nulou. Podobně teplé přitom byly i loňské Vánoce, ještě víc se ale Češi „zahřáli“ před třiceti lety.

S průměrnou teplotou 8,7 stupně Celsia naměřenou mezi 24. až 26. prosincem byly letošní svátky nejteplejší v historii měření na stanici Opava-Otice, která teploty sleduje 151 let. Nejteplejší ve 140leté historii měření byly letošní Vánoce také v Přerově, kde naměřili průměrnou teplotu 9,3 stupně.

Rekord byl s průměrnou teplotou 5,5 stupně překonán také v Českém Dubu, kde se měří 61 let, či v Mošnově, kde měří 55 let a letos zde naměřili rekordních 10,3 stupně Celsia. Nejteplejší Vánoce v 53leté historii měření zaznamenali také v Brně-Tuřanech a v Lednici, kde byly průměrné teploty 7,2, respektive 8,4 stupně.

Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

„Zatímco na některých stanicích jsou letošní Vánoce bezkonkurenčně nejteplejší za posledních i více než 100 let, na jiných stanicích se umístily až ve třetině žebříčku, čili v podstatě v mezích normálu. A loňské Vánoce na některých stanicích byly druhé za 45 let nebo třetí za 100 let, tedy také vcelku výjimečně teplé, a na jiných i na 27. místě z 53 let, tedy až v polovině žebříčku.“

Řada vánočních rekordů déle měřících stanic je z roku 1983, kdy o svátcích naměřili například v Klatovech průměrně devět stupňů a v Žatci 9,3 stupně, přičemž obě stanice měří déle než sto let. Vánoce před třiceti lety byly nejteplejší také v Praze, kdy na Karlově naměřili 9,4 stupně. Nejdéle měřící česká stanice v pražském Klementinu pro 25. prosinec 1983 eviduje rekord 14,6 stupně Celsia.

Jak bude v lednu?

Na konci ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 14 stupňů Celsia. Celkově ale budou příští čtyři týdny teplotně i srážkově normální. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 30. prosince do 26. ledna je minus 1,6 stupně Celsia.

Ilustrační foto
Zdroj: Jiří Částka/ISIFA