Dálničním známkám možná odzvoní, nahradí je levnější kamery

Praha – Čeští řidiči možná již brzy nebudou muset na sklo lepit dálniční známky. Pro stát je tato metoda příliš nákladná, a proto chce vyjednávat o jiném způsobu, jak poplatky vybrat. Studie, kterou si nechal zpracovat, doporučuje takzvaný video - systém. Řidič by zaplatil částku za kupon přes internet, což by si pak zkontrolovala kamera na dálnici.

Zatímco náklady na známky seberou zhruba šest procent výnosů, většina jiných systémů vyjde ještě dráž. S výjimkou varianty video, která je nyní pro stát favoritem. „Předpokládáme, že by koupě měla být jednodušší pro uživatele, pro stát by měla být jednodušší kontrola. Tím pádem by se mohly zvednout i faktické výnosy,“ míní ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček.

Řidič by tak nemusel shánět známku, ale cenu by zaplatil i přes mobil nebo přes internet. Stát pak ke kontrole může využít třeba některé mýtné brány nebo propojit kameru z policejního auta s centrální databází značek, která řekne, kdo zaplatil a kdo jede načerno. Podobný systému už funguje například v Maďarsku, kde stačí pouze zaregistrovat poznávací značku do systému. Klasická prodejní místa, i když už bez známek, by zůstala i v Česku - třeba na poštách.

Placená komunikace
Zdroj: ČT24

Změna na dálnicích se neobejde bez změny zákona

Poslanci by tak teoreticky mohli vymýšlet další úpravy: třeba levnější poplatek za kratší období nebo slevu pro ty, kteří jezdí po dálnici jen ve svém regionu. „Z technického hlediska je to jednoduché, to je opravdu jen problém legislativní. A upřímně řečeno i ekonomický: jestli se státu vyplatí umožnit uživatelům zaplatit jenom za část dálnice,“ dodal Čoček. Diskuse o novém systému začne příští rok. V praxi by mohl fungovat od roku 2016.

Vylepování dálničních známek odzvoní (zdroj: ČT24)

Papírové kupony měly původně od roku 2011 nahradit tzv. elektronické viněty. Ty fungují na podobném principu jako palubní jednotky v kamionech a autobusech. Odborníci ale tomuto systému, který by v budoucnu placení mýtného i podle ujetých kilometrů umožňoval, vyčítali jeho finanční nákladnost.