Teploty opět lámaly rekordy, teplá zima přeje virovým onemocněním

Praha - Na řadě míst Česka dnes byly překonány teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Klatovech, 13,9 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord z roku 1948 o 3,3 stupně, stanice přitom měří 99 let. Teploty kolem 12 stupňů, a tedy i teplotní rekordy, se dají očekávat až do čtvrtka, do konce týdne se pak ochladí na sedm stupňů.

V jihočeském Husinci dnes bylo 13,5 stupně, rekord z roku 1994 byl přitom 13,2. Na stanici Javorník vystoupala rtuť na 13,2 stupně, rekord z roku 1999 byl o 1,1 stupně nižší. Rovných 13 stupňů hlásí také Neumětely na Berounsku, dosavadní maximum bylo 11,6 stupně z roku 1998. Tabulku rekordů s teplotami nad 12 stupňů dnes přepisovali také ve Vimperku, Staňkově a Domažlicích.

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, ale rekord zřejmě nepadne. Nejvyšší teplotu zde pro dnešní datum evidují z roku 1999, a to 12,8 stupně, v Praze je aktuálně kolem deseti stupňů.

Nadprůměrně teplé počasí potrvá i v následujících dnech. Do čtvrtka mohou být nejvyšší denní teploty až do 12 stupňů, poté klesnou k sedmi stupňům.

S teplejší zimou se rozmáhají virová onemocnění

Letošní netypická zima se odrazila také v lékařských ordinacích. Zatímco loni je plnili pacienti s chřipkou, letos se složení virů změnilo a množí se lehké virózy. „Přicházejí lidé s teplotou, rýmou, ale to není chřipka. Nejsou to ani vyloženě bronchitidy nebo anginy, ale spíš jsou to virózy. Díky teplému počasí se viry stále množí,“ vysvětlila praktická lékařka Irena Kudrnovská.

To, že chřipková epidemie ještě přijde, odborníci nevylučují. Protože loni byla silná, očekávají u té letošní mírnější průběh.

S teplejší zimou se rozmáhají virová onemocnění (zdroj: ČT24)