Zeman okomentuje situaci ještě před páteční schůzkou se Sobotkou

Praha – Potenciální předseda nadcházející vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že se během páteční schůzky s prezidentem Milošem Zemanem může dozvědět termín jmenování vlády. Sobotka Zemanovi v pátek ponese podepsanou koaliční smlouvu. Hlava státu avizovala, že celou politickou situaci okomentuje ještě před setkáním s prvním mužem ČSSD. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček neuvedl, o čem chce Zeman konkrétně mluvit, je tedy možné, že zveřejní své výhrady k některým kandidátům na ministry.

„Já si počkám na to, až mi tyto údaje případně sdělí prezident republiky, předpokládám, že mohou být tématem páteční schůzky, kde bychom s prezidentem měli mluvit o tom, jak má načasované ústavní kroky v situaci, kdy je na půdě Poslanecké sněmovny vše připraveno pro to, aby získala důvěru,“ řekl Sobotka na dotaz ČT, zda má být nová vláda skutečně jmenována 27. ledna.

Prezident má mít v pátek o třinácté hodině tiskovou konferenci, Sobotku pak přijme o tři hodiny později. Jmenování se tedy Sobotka zřejmě zatím nedočká, nicméně hlava státu by mohla objasnit své výhrady k některým adeptům na ministry. Předseda Senátu Milan Štěch po úterním obědě se Zemanem uvedl, že má hlava státu výhrady k více kandidátům na ministry vznikající vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Neznamená to však podle jeho slov, že by Zeman někoho do vlády nejmenoval. Mluví se o Martinu Stropnickém z hnutí ANO a Jiřím Dienstbierovi nebo Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Strany si ale za svými lidmi stojí, seznamy kandidátů měnit nechtějí.

Bohuslav Sobotka: „Nemám žádné relevantní informace o tom, že by se prezident rozhodl vetovat kteréhokoli z členů vlády, které předběžně připravila koalice.“

Milan Chovanec, kandidát na ministra vnitra: „Předpokládám, že může dojít ke jmenování předsedy Sobotky premiérem někdy příští týden, to je můj osobní odhad, který o nic neopírám.“

Mynář: Zeman se chce sejít s každým kandidátem na ministra

„Po obdržení seznamu chce pan prezident se všemi kandidáty na ministry osobně jednat,“ uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. To ale podle jeho slov neznamená zdržení v tom, kdy Zeman jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem. „Já to chápu tak, že ministry by měl navrhovat člověk, který je premiérem,“ naznačil Mynář s tím, že schůzky nejspíše proběhnou až po jmenování Sobotky premiérem.

Sobotka uvedl k Zemanově požadavku schválení zákona o státní službě sněmovnou v prvním čtení, že nemíní odsouvat účinnost již existujícího zákona z roku 2003. „Chceme, abychom to udělali už nyní, od 1. ledna příštího roku,“ dodal Sobotka.

Strany nově vznikající koalice podepsaly koaliční smlouvu po několikaměsíčním vyjednávání v pondělí 6. ledna. V nové vládě by mělo zasednout 17 členů ze sociální demokracie, hnutí ANO a KDU-ČSL.