ČT: Lékaři ženě vyoperovali šestatřicetikilový nádor

Zlín – Obří nádor vážící neuvěřitelných 36 kilogramů vyoperovali pacientce lékaři Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Žena navzdory komplikacím riskantní zákrok přežila a pomalu se zotavuje. S podobným případem se čeští lékaři ještě nesetkali ani v praxi, ani v odborné literatuře.

Zlínští lékaři provedli unikátní operaci. Sedmačtyřicetileté pacientce odoperovali nádor v břiše, který měřil v obvodu více než metr. Lékaři věděli, že by svou nositelku brzy doslova udusil. Pustili se proto do zákroku i přesto, že některá předoperační vyšetření nebyla vůbec možná. „CT přístroj nebyl schopen tumor prosvítit až do hloubi břišní dutiny,“ vysvětlil primář chirurgie ze zlínské Baťovy nemocnice Jiří Klein.

Riskantní operace přinesla komplikace. „Už na začátku operace jsme se setkali s poměrně masivním krvácením, které trvalo v podstatě celých sedm hodin až do konce zákroku,“ popsal primář. Při operaci lékaři potřebovali celkem dvacet pět krevních transfuzí a dvacet jednotek plazmy. Ještě v noci museli břicho pacientky znovu otevřít. Teprve potom krvácení ustalo.

Lékaři chtějí případ odborně publikovat

Žena se už tři týdny zotavuje. Lékaři nechápou, proč se roky vyhýbala návštěvě doktora a své potíže tajila. „Je divné, že rodina nebo okolí nebylo schopno reagovat na to, co se s paní děje. Ona byla opravdu už jen vahou svého tumoru připoutána na lůžko a nemohla žít normálním životem,“ dodal Klein.

Jak se bude pacientce dařit do budoucna, zatím lékaři nechtějí předpovídat. „Hovořit o dlouhodobých vyhlídkách je v současné době asi předčasné. Ale už samotný zákrok byl pro celkový stav pacientky velice důležitý,“ uvedl primář gynekologie Baťovy nemocnice Zdeněk Adamík. Operovaná žena zatím dál zůstává ve zlínské nemocnici. Redaktor České televize dnes s pacientkou mluvil. I když souhlasila se zveřejněním svého případu, nechtěla se k němu sama vyjadřovat a přála si zůstat v anonymitě.

Zlínští lékaři chtějí po důkladném prozkoumání nádoru výjimečný případ odborně publikovat. Už teď jsou si jistí, že nic podobného jejich kolegové ve světě ještě neřešili. Podobně rekordní nádor, i když několikanásobně menší, odoperovali koncem roku 2013 chirurgové v pražském IKEMU třiasedmdesátiletému Janovi Holemému. Zbavili ho nádoru těžkého 6,5 kilogramu.