Kauza Metanol spěje k soudu - státní zástupce podal obžalobu

Zlín - Zlínský státní zástupce Roman Kafka podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy. Případ bude řešit Krajský soud v Brně. Celkem je stíháno 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Podrobnosti Kafka sdělí na úterní tiskové konferenci.

„Tato trestní věc není ani tak výjimečná počtem obviněných, který je samozřejmě vysoký, ale není nijak zvlášť nadstandardní. Mimořádná je důkazní složitostí, počtem skutků, geografickým rozsahem věci a také způsobenou škodou i následkem, který hrozil a kterému bylo zabráněno. Bylo zjištěno, že tou původní namíchanou směsí, která byla nekontrolovaně vypuštěna do oběhu po území celé ČR, by hrozila smrt až 158 000 lidí,“ uvedl už dříve Kafka. 

Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. 

Varování před alkoholem neznámého původu stále platí

Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě. Mezi nimi je například i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro ČR. Soud mu již v jiné kauze nepravomocně uložil pět let za daňové úniky při obchodování s lihem. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Některé případy se již dostaly k soudům.

Spis má i s přílohami asi 31 000 listů. Policie zadala osm znaleckých posudků včetně obřího zdravotnického s 2 546 stranami za 678 000 korun a přes 700 odborných vyjádření. Policisté mají informace o 13 000 litrech vražedné směsi. Zbylých 2 000 litrů buď pachatelé vylili, nebo jsou ještě v oběhu. Policie proto nadále upozorňuje, aby lidé pili pouze alkohol z ověřených zdrojů. 

Aféra vypukla předloni v září. Po konzumaci alkoholu s metanolem zemřelo celkem 47 lidí, desítky dalších skončily v nemocnici. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škodu na více než 13,5 milionu, poškození přes 45,5 milionu a pozůstalí po zemřelých kolem 35 milionů korun. Zlínská policie ukončila vyšetřování případu loni v listopadu.