Obě vědecké práce, o něž je v IKEM spor, prověří lékařská komora

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) prověří obě vědecké práce, o něž se vede spor v souvislosti se zpochybňovaným konkurzem na šéfa transplantační chirurgie IKEM. Prezidenta ČLK Milana Kubka o to požádal nynější přednosta Miloš Adamec, který se konkurzu také účastnil a na sporné práce upozornil. Kubek předpokládá, že posouzení potrvá několik týdnů. Pravost dizertace Jiřího Froňka, který kandiduje proti Adamcovi, posoudí i vědecká rada Lékařské fakulty UP v Olomouci. Děkana fakulty o to už dříve požádal ředitel IKEM Jan Malý, který chce o vítězi konkurzu rozhodnout až ve chvíli, kdy dostane její stanovisko.

„Profesor Adamec mě dnes požádal, aby komora prověřila originalitu obou prací. Pověřil jsem neprodleně výkonného sekretáře vědecké rady Pavla Kubíčka, aby oslovil přední odborníky v oboru, profesory, kteří jsou členy komory,“ upřesnil Kubek.

Spor se vede o dvě práce na téma transplantace střeva u potkanů. Autoři jedné z prací, chirurgové Ivan Matia a Peter Baláž, kteří v IKEM pracují v Adamcově týmu, nařkli druhého účastníka konkurzu Jiřího Froňka, že jejich práci opsal. Froněk uvedl, že už dal všechny doklady o svém autorství právníkům, aby posoudili, zda se má bránit soudně. Za svou prací si stojí.

Kubek dnes také zaslal dopis řediteli IKEM s dotazem, proč nepožádal vedení ČLK, aby vyslala svého zástupce do výběrové komise. Ředitel reagoval tím, že v komisi byl předseda vědecké rady ČLK Aleš Hermann. Podle Kubka má ale ze zákona zástupce do komise jmenovat prezident ČLK nebo šéf místního sdružení. Zřejmě tedy šlo jen o domluvu mezi Malým a Hermannem. Pokud by se potvrdilo, že ředitel při sestavování komise nedodržel zákon, mohlo by to podle Kubka znamenat, že konkurz je neplatný.

IKEM
Zdroj: ČT24