Krajské úřady už letos přijaly stovky žádostí o české občanství

Praha - Úřady hlásí stovky nových žádostí o české občanství. Podstatně větší zájem od začátku roku souvisí s novelou zákona, podle které mohou cizinci získat české občanství, aniž by se museli vzdát svého původního. Nejčastěji o něj stojí mladí cizinci, kteří se v Česku narodili nebo tady od dětství žijí.

Nejvíce žádají o české občanství mladí Vietnamci. Pokud zde žijí cizinci od svých 10 let a jsou plnoletí, stačí jen podepsat prohlášení. Zbytek pak udělají úředníci: „Krajský úřad si zjistí, že nemá zápis v trestním rejstříku, a zjistí, že žil na území České republiky minimálně dvě třetiny svého života,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Od počátku letošního roku počet žádostí o české občanství ve srovnání s rokem 2013 mnohonásobně vzrostl – krajské úřady přijaly už přes 400 žádostí. Jejich pracovníci ale řeší i tisíce mailů nebo telefonátů. V roce 2012 získalo české občanství 1 171 cizinců, o rok dříve to bylo asi o stovku méně.    

Zákon počítá i s VIP občanstvím

Nový zákon platí od prvního ledna letošního roku, na jeho základě mohou získat dvojí státní občanství jak Češi, tak i cizinci žijící u nás. Až do letošního roku nebylo u nás dvojí občanství možné. Zákon počítá se zvýhodněním pro cizince tzv. druhé generace – to se týká právě Vietnamců. Výjimku mají také Slováci, kteří měli v Česku před rozdělením federace trvalý pobyt. Ti budou moci získat občanství tzv. prohlášením – toto zvýhodnění platí do 1. ledna
2015.

Úřady hlásí stovky žádostí o české občanství (zdroj: ČT24)

Zákon také zavádí možnost, aby ministerstvo vnitra mohlo udělovat takzvané VIP občanství. Cizinci je budou moci získat v případě, že to bude „významným přínosem pro Českou republiku z hlediska vědeckého, vzdělávacího, kulturního či sportovního“ a bude sloužit k plnění mezinárodních závazků nebo humanitárním účelům.