Palestinci se omluvili za explozi i nelegální zbraně na ambasádě

Praha - Vysoký představitel palestinského ministerstva zahraničí předal Česku omluvu za nelegální držení zbraní v budově palestinské ambasády v Praze. Uvedlo to ministerstvo zahraničí. Palestinci se omluvili také za explozi v sídle velvyslanectví, v jejímž důsledku zahynul jejich ambasador Džamál Muhammad Džamál. Obě strany se shodly, že je třeba počkat na výsledek policejního vyšetřování incidentu.

Zástupce palestinského ministerstva zahraničních věcí navštívil Černínský palác v pondělí. „Oficiálně předal omluvu palestinské strany za nelegální držení zbraní v prostorách palestinského zastupitelského úřadu a za celý bezpečnostní incident, který měl za následek tragické úmrtí palestinského velvyslance,“ napsalo dnes ministerstvo.

Palestinská strana prý zdůraznila, že vyvodila patřičné závěry a podnikla nezbytná opatření, aby se takovéto incidenty již nemohly opakovat. Zároveň prý ocenila spolupráci s českými orgány. „Obě strany se shodly, že nyní je zapotřebí vyčkat závěrů policejního vyšetřování celé záležitosti českými úřady. Palestinská strana vyjádřila odhodlání tyto závěry plně akceptovat,“ uvedlo MZV.

Původ zbraní Palestinci nevysvětlili

Šestapadesátiletého ambasadora na Nový rok smrtelně zranila exploze výbušniny poté, co otevřel sejf ve své nově zbudované rezidenci v Internacionální ulici v pražské čtvrti Suchdol. Trezor byl do nového sídla ambasády přestěhován jen krátce předtím a velvyslancova rodina v domě pobývala teprve několik dnů (více informací o události se dočtete zde).

Česká policie je přesvědčena, že šlo o tragickou nehodu a příčinu výbuchu vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Na palestinské straně se nicméně objevily náznaky, že se mohlo jednat o plánovaný atentát. Pochybnosti vyjádřila například velvyslancova dcera Rana.

Další nejasnosti se objevily poté, co vyšetřovatelé v budově našli zbraně, které neprošly českou evidencí. Podle bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka se jednalo o celkem dvanáct kusů pistolí a samopalů (čtěte víc). Česká diplomacie označila nález neregistrovaných zbraní v objektu palestinského velvyslanectví za možné porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Po palestinské straně proto ministerstvo požadovalo jednoznačné vysvětlení, co zbraně na ambasádě dělaly. Palestinci však v nótě zaslané českým diplomatům nevysvětlili důvod držení těchto nelegálních zbraní. Uvedli jen, že pochází z 80. let a nebyly nikdy použity - na ambasádě prý byly jen uskladněny. Českému ministerstvu zahraničí takové vysvětlení nestačí, nadále považuje držení zbraní za porušení zákona. Palestincům kvůli tomu pošle novou diplomatickou nótu.

Vydáno pod