Ministr z jedné strany, náměstek z jiné, shodla se koalice

Praha - Náměstky na ministerstva má jmenovat jiná koaliční strana než ta, jejímž členem je daný ministr, uvedli zástupci tří stran budoucí vládní koalice k podobě novely služebního zákona. Novinkou dnešního jednání byla dohoda na takzvaném křížovém nominování náměstků, které prosazovala ČSSD. „Neprošla ta varianta, která se nám zdála jako vhodná, že bychom si čistě řídili své resorty a byli za ně plně zodpovědní. Vypadá to, že bude ta varianta křížového nominování náměstků na resorty, kde nemáme své ministry,“ uvedla místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. „Nebylo by dobře, kdyby některá strana zcela ovládla některé ministerstvo. Jde nám o určitou diverzifikaci moci,“ myslí si naopak Jeroným Tejc z ČSSD.

Strany se dohodly i na funkci odborného náměstka, který odpovídá ministrovi a celé vládě za řízení konkrétní sekce ministerstva, to znamená za „tu odbornou část práce ministerstva“. Vybrán by byl ve výběrovém řízení, přičemž ve výběrové komisi by byli státní tajemník, zástupce generálního ředitelství státní správy, ministr a jím pověřený zástupce. Komise by tak měla sudý počet členů, podotkla Jourová. Generálního ředitele státní správy pak má jmenovat premiér na návrh vlády.

  • „Předpokládá se, že na ministerstvech budou působit odborní náměstci vedle politických náměstků. Na ty odborné náměstky se bude vztahovat služební zákon,“ řekl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Otázku lustrací prý strany neřešily. „Všechny tři strany se shodly na tom, že lustrační zákon nebude předmětem projednávaného návrhu novely zákona,“ ujistil Sklenák.

Podporu by měl poslanecký návrh získat od všech poslanců koaličních stran, navíc má být prodloužena lhůta mezi prvním a druhým čtením na 90 dnů. Norma má odpolitizovat státní správu a zvýšit odpovědnost úředníků za nezákonná rozhodnutí.

Stropnický: Křížové jmenování náměstků rozmělní zodpovědnost

„My jsme necítili potřebu mít tam nějakého kontrolora,“ řekl ke křížovému umisťování náměstků na ministerstva kandidát hnutí ANO na ministra obrany Martin Stropnický. „Dokud neplatí gentlemanské dohody, neplatí nic,“ myslí si Stropnický, podle něhož by všechny strany měly ctít koaliční dohodu i vzájemnou důvěru. V situaci, kdy jsou ministr a jeho náměstek z jiné politické strany, by totiž podle Stropnického nemuselo být jasné, v čí kompetenci resort je. „Odpovědnost by se mohla rozmělnit,“ varoval kandidát na ministra obrany.

Jurečka: Političtí náměstci nebudou kontrolory

„V tento okamžik ta shoda není zcela hotová,“ upozornil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na to, že křížové nominování náměstků možná nebude platit na všech ministerstvech. KDU-ČSL je podle Jurečky ochotna na posty náměstků místo svého zástupce nominovat odborníka, na jehož jméně bude mezi všemi stranami koalice panovat shoda. „Jsou některé resorty, kde je i kvůli komunikaci dobré, aby tam byl zástupce z jiné strany,“ připustil ale Jurečka s tím, že například na ministerstvu práce by KDU-ČSL ráda svého zástupce měla.

Trnitá cesta ke služebnímu zákonu

Přijetí služebního zákona po Česko požaduje Brusel a jeho schválení v prvním sněmovním čtení je také jednou z podmínek prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby jmenoval nový kabinet. Poté by totiž mohl jmenovat členem vlády i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který by jinak mohl mít problém s lustračním osvědčením.

Jednu novelu služebního zákona předložila ve sněmovně sociální demokracie, druhý návrh novely z pera vládních úředníků dnes přijala vláda v demisi. Poslaneckou novelu by měla sněmovna projednat na mimořádné schůzi příští úterý. Ve sněmovních výborech se zřejmě dočká přepracování, například lidovci již dříve uvedli, že chtějí, aby ministři měli negativní lustrační osvědčení.

„Nediskvalifikoval bych vládní návrh,“ poukázal Stropnický na to, že tento návrh tvořili praktici, právníci a lidé znalí státní správy. „Návrh z dílny ČSSD bude brán jako základ,“ dodal s tím, že v mnohém by se poslanecký návrh mohl inspirovat návrhem vládním.

Vládní novela zákona počítá s vytvořením pozice generálního ředitele státní služby. Takzvaný „superúředník“ bude dohlížet na ostatní státní úředníky. Generální ředitelství bude také vést rejstřík státních zaměstnanců a čekatelů na obsazení státního místa. „Superúředníka“ i jeho zástupce bude na návrh vlády jmenovat a odvolávat prezident.

Kompletní znění vládní novely zákona si můžete přečíst zde.

Vydáno pod