Česká republika poskytne azyl kubánským uprchlíkům

Praha - Česká republika přijme v úterý kubánské uprchlíky. České ministerstvo zahraničí hodlá pětičlenné rodině Rolanda Jiméneze Pozada ze svých financí zajistit veškerou základní finanční i sociální pomoc. Na Ruzyni se s uprchlíky jako první setká kromě českých diplomatů i ministr vnitra Radek John (VV). Česká republika je tak po Španělsku druhou zemí Evropské unie, která poskytne kubánským vězňům azyl.

Česká republika se letos v Evropské unii zavázala k tomu, že do své země přijme až deset kubánských uprchlíků, kteří byli po propuštění z vězení vykázáni z Kuby. Přestože kubánský režim se v minulých dnech uvolil k propuštění některých politických vězňů, Evropská unie podle dnešní schůzky ministrů zahraničí svůj současný vztah ke kubánskému režimu nehodlá jakkoliv měnit. Kuba se totiž stále nesnaží změnit svůj přístup k dodržování základních lidských práv.

České ministerstvo vnitra rodině kubánského uprchlíka zajistí zdravotní, psychologickou a psychiatrickou péči, ubytování a další materiální zázemí, výuku češtiny, školní docházku, pomoc v komunikaci s úřady, tlumočení a překlady. „Veškerá asistence bude realizována a hrazena ministerstvem vnitra,“ uvedlo jeho tiskové oddělení.

Vydáno pod