Piráty povede nadále Bartoš. Bobošíková odchází ze Suverenity

Pardubice – Předsedou České pirátské strany se znovu stal Ivan Bartoš. Členové Pirátů ho zvolili na celostátním fóru v Pardubicích. Kromě volby vedení se na něm zabývali rovněž strategií pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Dnes se v Praze sešli i delegáti Suverenity – Blok Jany Bobošíkové. Uskupení nově přejmenovali na Českou suverenitu, vedení převzala Jana Volfová. A dnešní grémium LEV 21 rozhodlo, že kandidátku strany do Evropských voleb povede Jiří Paroubek.

„Tento rok je pro Piráty přelomový. Díky tomu, že jsme získali mandát od voličů v parlamentních volbách, a tím i prostředky, budeme moci řadu činností profesionalizovat,“ uvedl ve svém kandidátském projevu Bartoš.

Podle staronového předsedy jsou pro Piráty nyní klíčové volby do Evropského parlamentu a komunální volby, kde chtějí Piráti dosáhnut podstatně lepšího výsledku než ve volbách do sněmovny. V nich Česká pirátská strana získala 2,66 procenta hlasů, volilo ji 132 417 lidí. Nedostala se sice do parlamentu, ale získala příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši přibližně 13 miliónů korun. V předchozích sněmovních volbách pro ni hlasovalo jen 0,80 procenta voličů. 

„Věřím, že se mi podaří v krátké době zformovat dobrý eurotým a ukázat 136 tisícům voličů, kteří v nás tu důvěru dali, že to nebylo zbytečné,“ dodal Bartoš.

Ivan Bartoš
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Suverenita – Blok Jany Bobošíkové změnila název i vedení

Suverenita – Blok Jany Bobošíkové změnila název na Českou suverenitu. Vedení převzala Jana Volfová. Dnes o tom rozhodli delegáti sjezdu strany. Bobošíková uvedla, že to neznamená její odchod z politiky, zůstává předsedkyní volebního bloku Hlavu vzhůru. Oba subjekty mají podobné zaměření a budou úzce spolupracovat jako dvě politické eurorealistické síly, uvedly Volfová i Bobošíková.

„Samozřejmě, není to můj odchod z politiky. Na sjezdu jsem byla, jsem předsedkyní volebního bloku Hlavu vzhůru, kterému vyjadřoval podporu Václav Klaus, a tak to zůstane i nadále,“ řekla Bobošíková s tím, že skupina lidí s podobným smýšlením se snaží, třeba i pod „různými hlavičkami“, zůstat v kontaktu a rozvíjet myšlenky svobody, zodpovědnosti, parlamentní demokracie, tržní ekonomiky a národního státu.

Jana Bobošíková
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Volfová uvedla, že jako předsedkyně bude pokračovat v dosavadním směřování strany. „Jde nám v rámci mezinárodních aktivit o suverenitu ČR, odmítnutí diktátu Bruselu a snahu o vyvázání ČR z povinnosti přijmout euro,“ připomněla. 

Česká suverenita, která nemá zastoupení v parlamentu, je podle delegátů sjezdu připravena kandidovat v letošních volbách do Evropského parlamentu. Strana chce podle usnesení sjezdu vrátit EU k původním principům, tedy do stavu před přijetím tzv. Lisabonské smlouvy, odmítá snahy o federalizaci EU.

Paroubek chce do Evropského parlamentu, povede kandidátku LEV 21

Dnešní grémium LEV 21 rozhodlo, že kandidátku strany do Evropských voleb povede Jiří Paroubek. Informoval o tom mluvčí strany Tomáš Sazima, který bude rovněž šéfem volebního týmu. Paroubek (61) do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005 a brzy se stal těžko přehlédnutelným politikem. Byl premiérem a předsedou nejsilnější politické strany. Po odchodu z ČSSD spoluzaložil stranu LEV 21, která ale v říjnových volbách do sněmovny získala jen 0,07 procenta. Paroubek na poslance nekandidoval. 

V kampani před volbami do europarlamentu se chce LEV 21 zaměřit na řešení vysoké nezaměstnanosti a tvorbu pracovních míst, téma zvýšení kvality života a životní úrovně lidí, ochranu spotřebitele uskutečňovanou podle vzoru nejvyspělejších zemí EU, včetně ochrany pracovního trhu a boj proti kriminalitě a terorismu.

Volby do Evropského parlamentu se u nás budou konat v pátek 23. a v sobotu 24. května. 

Bývalý premiér Jiří Paroubek přivedl v minulých volbách ČSSD k vítězství, strana ale stejně skončila v opozici. Paroubek pak řady sociálních demokratů opustil a založil novou stranu NS-LEV 21, se kterou se bude pokoušet uspět v předčasných volbách. Šance na zisk poslaneckého mandátu je však podle průzkumů mizivá.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK