Pít, či nepít? Ani s vodou se to nemá přehánět

Řada lidí neudělá bez balené vody ani krok. Z lahví usrkávají po celý den - při procházce, v MHD, na přednášce či na ulici. Dokonce se vžil i nový termín - aquaholik. Tento trend posledních let začíná pomalu dostávat na frak. Podle odborníků totiž není ani nutné, ani užitečné, aby zdravý člověk žijící v mírném klimatickém pásu pil ony proklamované tři litry vody denně.

Pít, či nepít? Ani s vodou se to nemá přehánět (zdroj: ČT24)

Lidé propadli mylnému dojmu, že čím více vody vypijí, tím lépe – budou mít lepší pleť, z těla se odplaví toxické látky a tak dále. Nejenže to není pravda; přílišné pití vody může pro organismus představovat i zátěž – například když má člověk nemocné ledviny nebo srdce.

Média dokonce poukazují na příběh běžkyně Kate Moriové. Ta při maratonu vypila několik litrů vody a zkolabovala. Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, ale mírní obavy. „Při extrémním sportu dochází k úbytku nejen tekutin, ale i solí – a jestliže je doplňována jen čistá voda, může dojít ke kolapsu,“ vysvětluje Tesař to, co většina sportovců už dávno ví – tělu je třeba při fyzickém výkonu dodat i minerály. „Vypít denně dva až tři litry tekutin není pro zdravého člověka nebezpečné, otázkou je, zda je to užitečné a nutné,“ dodává Tesař.  

Podle lékaře je minimální množství tekutin, které by měl člověk za den vypít, 1,5 litru. „Toto množství je nutné pro normální činnost organismu,“ uvádí Tesař. Je ovšem třeba přihlédnout k řadě faktorů – pokud sportujete nebo jsou velká vedra, velká část vody odchází z organismu díky pocení - a  je třeba příjem tekutin zvýšit. Problém také nastává u lidí, kteří mají snížený pocit žízně, což jsou senioři a děti. U nich by se mělo na pitný režim více dbát. Tesař také vylučuje, že by extrémní příjem vody zaručil ženám krásnou pleť. A věčné dilema, jestli balenou, nebo z kohoutku? „Ze zdravotního hlediska v tom není žádný zásadní rozdíl. V Česku je kohoutková voda velmi bezpečná,“ podotýká lékař.

Vědci Stanley Goldfarb a Dan Negoianu z University of Pennsylvania před lety zveřejnili studii, která zažité mýty o konzumaci vody vyvrací. Poukazují například na to, že příliš vody může snížit funkci ledvin jakožto filtru.