Minidrama kolem podpisů smlouvy: u ČSSD brzy skončilo, zbývá zřejmě Lidovec

Praha - Ještě odpoledne měla skupina poslanců ČSSD zřejmě vážné výhrady ke koaliční smlouvě (schválené 6. ledna) a jejich podpis na ní chyběl. Podle vyjádření Jeronýma Tejce v Interview Daniely Drtinové už ale vpodvečer zbylá část sociálních demokratů podpis připojila. „Chybí podpis jednoho poslance jiné koaliční strany, nikoliv sociálního demokrata. To jméno neznám, ale není to sociální demokrat,“ řekl Tejc. Jediným otazníkem tak měl zůstat chybějící podpis v kolonce KDU-ČSL. Místopředseda lidovců Marian Jurečka připustil, že ohledně jeho strany jde o poslance Víta Kaňkovského.

Aby byl klíčový dokument kompletní, podepsat se pod něj dle dohody lídrů mělo všech 111 koaličních poslanců. S tím ale někteří členové ČSSD nesouhlasili. „Rebelům“ zřejmě vadilo, že s návrhem posvětit dokument všemi poslanci koalice přišel Andrej Babiš (jak uvedly Lidovky.cz) - a ostatní lídři se tomu bez výhrad přizpůsobili. Nakonec ale část poslanců svůj postoj na naléhání většiny změnila.

U lidovců je situace trochu jiná. Poslanec Kaňkovský podle náznaků vedení strany zřejmě není spokojen s některými body v rámci zdravotnictví. Případné námitky by se ale podle Jurečky mohly promítnout až do budoucího programového prohlášení vlády. V něm se jednotlivé, spíše obecnější programové teze koaliční smlouvy rozvedou do podrobností.

Brífink KDU-ČSL po jednání poslaneckého klubu a ke služebnímu zákonu (zdroj: ČT24)

Kaňkovský se ještě dnes měl rozhodnout, jestli koaliční smlouvu podepíše. Výsledek ale zatím není znám. „Hovořil jsem s ním. Probírali jsme některé záležitosti, které mu vadí. Každý má samozřejmě nějakou odbornou představu, to bychom mohli každý jednotlivý bod rozporovat donekonečna, ale ta shoda, myslím, většinově panuje. Dohodli jsme se, že některé výhrady budou uplatněny v rámci programového prohlášení vlády,“ řekl odpoledne Jurečka.

Co vše obsahuje koaliční smlouva, se podrobněji podívejte např. ZDE.

Podle serveru Lidovky.cz šlo v případě ČSSD o skupinu zhruba deseti poslanců. Část z nich se přitom zřejmě shodovala s táborem, který stojí spíše za Michalem Haškem než budoucím premiérem Sobotkou. Právě mezi nimi se ihned po volbách rozhořel spor kvůli utajované povolební schůzce části sociálních demokratů u prezidenta Zemana v Lánech. Část vedení strany vzápětí dokonce vyzvala Sobotku k odchodu z funkce předsedy, ten ale nakonec rozkol strany ustál.