Stropnický je u náměstků vstřícnější: Členství v ČSSD nevylučuje odbornost

Praha – Místopředseda ANO a kandidát na ministra obrany Martin Stropnický považuje za velmi pravděpodobné, že v jeho resortu bude náměstek, který má blízko k ČSSD, nebo je přímo členem této strany. Předseda ČSSD a designovaný premiér Bohuslav Sobotka mu dnes doporučil i konkrétní jméno. Stropnický je tak mnohem vstřícnější než předseda ANO Andrej Babiš. Ten náměstka sociální demokracie na resortu financí odmítl. V Interview Daniely Drtinové řekl, že si chce tým vybrat sám.

Stropnický by byl raději, kdyby měl koaliční kandidát v jeho resortu jen funkci poradce, nikoliv náměstka. Zároveň je ale přesvědčen, že mu Sobotka určitě nenabízí nekvalitní jména. Blízký vztah k sociální demokracii nebo přímo členství v této straně navíc podle něj odbornosti neodporuje. „V některých případech se to dá spojit,“ řekl České televizi po dnešní schůzce s designovaným premiérem.

Se Sobotkovým nominantem se chce Stropnický sejít co nejdříve. Na posty náměstků má ale vytipované i vlastní lidi: „Nikdo mezi nimi není ve straně, jsou to specialisté na určité úseky, ať už je to management, nebo akvizice.“ Na obranu by tak měl zamířit například bývalý šéf státní firmy Čepro a někdejší místopředseda představenstva ČEZu Jiří Borovec. Stropnickému ho doporučil Babiš. 

Jiří Borovec
Zdroj: ČT24

Vlastního kandidáta chce doporučit na obranu i KDU-ČSL. S tím už by ale podle Stropnického mohl být problém. „Byl bych nerad, aby se řada náměstků neúměrně rozšiřovala… Budeme se ale snažit dohodnout, abychom se na tom nezasekli. To už by na nás lidé asi právem začali házet rajčata,“ dodal.

Stropnický už dříve avizoval, že by na obraně rád šetřil. Podle končícího ministra v demisi Vlastimila Picka možná jde nějaké prostředky ušetřit, nemělo by to ale být na mandatorních výdajích, protože počty zaměstnanců resortu jsou na hraně. Stropnický by se podle něj měl spíše zaměřit na personální stabilizaci obrany a detailně se s resortem seznámit, než bude dělat zásadní kroky. Na Pickova nástupce totiž čeká i obsazování manažerských pozic. Volné je místo šéfa legislativy, ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování, bezpečnostního ředitele a generálního sekretáře. Bude také zřejmě třeba vyměnit ředitele Vojenského zpravodajství, poznamenal Picek.

Babiš: Sobotka přišel se šanonem jmen, které potřebuje udat

Babišovi se náměstci z jiných stran v jeho resortu nelíbí. Na svém blogu napsal, že Sobotka přišel na jednu ze schůzek se šanonem plným jmen, která potřebuje udat na jednotlivé resorty, aby byly všechny frakce ve straně spokojeny a stály za ním jako premiérem. V Interview DD pak prohlásil, že na takové vytváření de facto trafik nepřistoupí: „Máme nabídky, ale k žádné dohodě zatím nedošlo. Nechali jsme volnost našim ministrům. Některá jména jsou akceptovatelná, ale některá ne. Nechceme politické nominanty, ale odborníky. Nepotřebujeme dělat politické výměny a zvyklosti.“

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale v Interview Daniely Drtinové podotkl, že na možnosti uplatnit svého náměstka se koaliční strany dohodly. „Předpokládám, že pan Babiš bude dohodu respektovat…,“ dodal s poznatkem z jednání, že Andrej Babiš podle něj k dohodě přistupuje seriózně. Sobotkovy návrhy na náměstky označil místopředseda za opodstatněné ve všech případech. „My na náměstkovi (na Ministerstvu financí) trvat budeme. To je jedno z těch ministerstev, kde rozhodně chceme vědět, co se děje,“ prohlásil Zaorálek.

Místa náměstků čekají na Hanu Marvanovou a Petra Mlsnu

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO) se chystá přivést na resort advokátku Hanu Marvanovou. Pravděpodobný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zas nabídl post náměstka pro legislativu bývalému předsedovi legislativní rady vlády Petru Mlsnovi.