Rekordy a kuriozity senátních voleb

Praha - Nejvíce hlasů získal z letos zvolených senátorů onkolog Jan Žaloudík (za ČSSD), kterého volilo 21 684 lidí. V Brně porazil exministra zdravotnictví a předsedu senátorů ODS Tomáše Julínka rozdílem 11 157 hlasů, což byl největší rozdíl mezi finalisty. Nejtěsnějším rozdílem byl zvolen bývalý poslanec ODS Petr Bratský, který senátora a exministra životního prostředí Bedřicha Moldana (za TOP 09) předstihl v Praze 6 jen o 70 hlasů.

Nejméně hlasů stačilo na znovuzvolení senátorovi a starostovi Božího daru Janu Horníkovi (za hnutí Starostové a nezávislí). Dostal 10 179 hlasů na Karlovarsku, kde byla vůbec nejnižší účast v letošních volbách v porovnání s ostatními 26 obvody. Hlasovat tam přišlo jen 15,73 procenta lidí. Nejméně hlasů z letošních finalistů tak dostal Horníkův soupeř Josef Pavel (ODS) - jen 4007.

Nejvíce voličů přišlo hlasovat na Blanensku

Liberecký hejtman Stanislav Eichler dostal víc hlasů, než kolik jich bylo celkem odevzdáno na Karlovarsku. Přesto mu přízeň 15 003 voličů nestačila k tomu, aby porazil předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Stal se alespoň poraženým s největším počtem získaných hlasů.

Nejvíce voličů přišlo hlasovat na Blanensku, kde souboj mezi Jozefem Regecem (ČSSD) a Zdeňkem Pešou (za KDU-ČSL) přilákal 30,3 procenta voličů. Nejdříve sečteným obvocem byla Ostrava-město, kde kandidát ČSSD Antonín Maštalíř porazil dosavadní senátorku Lianu Janáčkovou.

Celkem letos přišlo k finále senátních voleb 24,64 procenta z téměř 2,8 milionu voličů, tedy 683 705 lidí. Celková účast tak byla v porovnání s prvním kolem voleb zhruba poloviční. V historii senátních voleb nebyla ani nejvyšší, ani nejnižší.

Vydáno pod