V občankách nebudou osobní údaje, lidé si je budou kupovat

Praha - Nové občanské průkazy bez osobních dat, které navrhuje ministerstvo vnitra, by mohly lidem přinést problémy, informuje o tom server Novinky.cz. Rodinný stav, adresu a rodné číslo, které by měly z občanek zmizet, totiž při jednání vyžadují třeba banky, nemocnice, pojišťovny nebo notáři. Lidé by si tak příslušná potvrzení o svých údajích museli kupovat na Czechpointu. Zákonem o základních registrech se bude v úterý zabývat Poslanecká sněmovna.

Nová úprava však může lidem způsobit potíže. To, co se dosud prokazovalo pouhým předložením občanského průkazu, se bude muset dokazovat jinak, píše server Novinky.cz. V bance, v nemocnici, v pojišťovně, u notáře, v právní kanceláři, v obchodě při vyřizování půjčky.

Lidé si budou muset příslušné potvrzení koupit na Czechpointu, kde se nyní poplatky pohybují od třiceti do sto korun za úkon či stránku dokumentu.

Reportáž Zuzany Luňákové a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Potvrzení bude třeba například při koupi automobilu nebo nemovitosti od soukromé osoby. Občanský průkaz už požadované údaje obsahovat nebude. Sněmovna má totiž příští týden schvalovat zákon o základních registrech, které vymazání dat z osobních dokladů občanů umožní. Od roku 2012 z nich má zmizet rodinný stav, od roku 2017 už nebudou obsahovat ani adresu a o tři roky později i rodné číslo.

Ministerstvo vnitra argumentuje tím, že přínos vedení údajů v občanském průkazu ve smyslu platné právní úpravy není prakticky žádný, neboť veškeré údaje má orgán veřejné správy k dispozici z informačních systémů veřejné správy, pokud jej potřebuje k výkonu své agendy. Neuvažuje však o tom, že občané nejednají jen s orgány veřejné správy, ale že mnoho úkonů, při kterých jsou základní osobní údaje potřeba, se týká soukromých subjektů, které nebudou mít přístup do veřejných registrů.

Občanský průkaz
Zdroj: ČT24