Kontrolujte si zápis v katastru, předejdete tak podvodům

Praha - Experti radí vlastníkům nemovitostí - nejlépe každý měsíc si pravidelně kontrolujte zápis v katastru nemovitostí. Objevují se totiž podvody. Majitel se tak může na úřadu snadno dočkat nepříjemného překvapení. Domoci se spravedlnosti je přitom běh na dlouhou trať.

Události: Pozor na podvody, hlídejte si katastr (zdroj: ČT24)

Kontrola zápisu v katastru je důležitá hlavně kvůli podvodům. Jedním z postižených byl i Zdeněk Štefka. „Můj byt dali do zástavy bance a vázl mi na tom úvěr ve výši 1,5 milionu. Trvalo mi docela dlouho, než jsem se tomuto ataku ubránil,“ varuje poškozený majitel.   

Podobných případů šetří policie zhruba padesátku ročně. Celková škoda se šplhá do řádu stovek milionů korun. Odborníci proto radí - pravidelně si zápis v katastru kontrolujte. Nejjednodušší cesta je přes webové stránky

V případě jakýchkoli nesrovnalostí by měl vlastník reagovat velmi rychle. „Musí požádat o zápis poznámky spornosti do katastru nemovitostí a podat soudní žalobu, aby soud určil, že on je skutečným vlastníkem,“ radí Karel Večeře, prezident katastrálního úřadu. 

Podle statistik jsou nejvíc ohrožené tyto nemovitosti: 

  • pronajatá zemědělská půda, u které se dá předpokládat, že se změní na stavební pozemek
  • pronajatý byt, jehož majitel žije dlouhodobě na jiné adrese, zatímco nájemník má od bytu klíče, a může ho tak ukázat zájemcům