Leden byl na železnici tragický jako nikdy v posledních letech

Praha – Rok 2014 začal na kolejích obzvlášť tragicky – první lednový den zemřeli pod vlaky čtyři neopatrní chodci, pátý srážku sotva přežil. V dalších dnech to nebylo lepší, za měsíc zemřelo při 33 střetech s vlaky 22 lidí, což je nejvíce za pět let a téměř o polovinu více než loni v lednu.

Zatímco nehod na přejezdech, které dlouho byly velkým strašákem české železnice, poslední dobou ubývá, srážek s chodci bylo v posledních letech zhruba stále stejně – a letošní rok začal prudkým růstem. Oproti předchozímu roku se počet střetů vlaků s chodci téměř zdvojnásobil, stoupl ze 17 na 33. Mrtvých bylo letos v lednu 22 oproti loňským 15. Ze 2 na 10 potom vzrostl počet zraněných lidí.

Na nárůstu počtu nehod i mrtvých se výrazně podepsal již Nový rok. Během dne se stalo na železnici pět srážek s chodci, čtyři lidé při nich zahynuli. „Tento den se zapsal do statistik jako nejtragičtější první den roku od vzniku Drážní inspekce v roce 2003,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. I bez 1. ledna by ale byl letošní leden na železnici oproti loňskému výrazně horší.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je rostoucí množství nehod na dráze vesměs důsledkem neopatrnosti chodců. „Zastavit mnohatunové kolosy na několika málo metrech je nemožné. Brzdná dráha vlaku může být až jeden kilometr a rozpoznat pohybující se osobu na takovou vzdálenost je pro strojvedoucí i za ideálních podmínek téměř nemožné,“ zdůraznil mluvčí Drápal.

Mluvčí inspektorů upozornil, že se nehody stávají v místech, kam by se veřejnost vůbec neměla dostat. Vstup je zakázán na dráhu a do jejího obvodu s výjimkou

  • míst vedených po pozemních komunikacích
  • přejezdů, resp. přechodů přes koleje
  • nástupišť a přístupových cest k nim.