Neoprávněné náhrady na Praze 5: První obvinění již padla

Praha – Kauzou neoprávněných náhrad, které si nechali účtovat někteří ze zastupitelů Prahy 5, se Česká televize v pořadu Reportéři ČT již jednou zabývala. I na popud této reportáže posléze státní zastupitelství spustilo vyšetřování, při němž padla i obvinění na dvě členky zastupitelstva Janu Mrázkovou a Petru Šáchovou – každá z nich se měla dopustit nejméně půlmilionové škody. Další vývoj případu mapovala v pořadu Reportéři ČT Jana Neumannová.

„V tuto chvíli jsme podali obžalobu vůči dvěma osobám pro zločin podvodu,“ říká Milan Černý ze státního zastupitelství k průběhu vyšetřování. Jeho těžištěm je čerpání finančních náhrad i přes to, že na ně zastupitelé neměli nárok. Náhrady se mají vyplácet pouze soukromým podnikatelům, kteří na radnici působí v čase, který by jinak mohli věnovat činnosti za
účelem zisku – takto jim ho mají nahrazovat právě náhrady. „Je to náhrada za uniklý zisk. Čili měl by si to účtovat v případě, že to je v době, kdy mu uniká nějaká možnost výdělku,“ podotýká místostarosta městské části Jiří Vejmelka.

Na Praze 5 však figurují či figurovali čtyři zastupitelé, kteří čerpali náhrady i přes to, že byli jinak v zaměstnaneckém poměru. Neoprávněné pobírání peněz by se tak v jejich případě dokonce dalo kvalifikovat jako podvod. Dvě zastupitelkyně už také byly obžalovány, přičemž škoda je v jejich případě zhruba půl milionu korun.

Objem peněz vyplácených na Praze 5 je nesrovnatelný s jinými městskými částmi. Pohyboval se zhruba okolo 5 milionů korun ročně, které si rozdělovalo deset až patnáct politiků. Pro srovnání: Praha 2 za rok vyplatila 91 tisíc korun. Náhrady v takovém rozsahu se začaly objevovat za působení kontroverzního starosty Milana Jančíka a panují spekulace, že mohlo jít o jistý druh korupce.

Zastupitelé Prahy 5, kteří neoprávněně získávali náhrady
Zdroj: ČT24

První obviněnou je Jana Mrázková, která byla zaměstnána na koleji Kajetánka. K celé věci se vyjadřovat nechce a uvádí pouze, že radnice byla o jejím zaměstnaneckém poměru informována. Její kolegyní v zastupitelstvu byla předtím, než svůj mandát složila, Petra Šáchová. Ta je zaměstnankyní husitské církve, a tudíž na žádné náhrady nárok v době svého mandátu neměla. Šáchová se brání: „Všichni věděli, že jsem farářka, všichni mně říkali, že to je takhle v pořádku. Věřte, že kdybych věděla, že to není v pořádku, tak samozřejmě si nevezmu ani korunu.“

Nezákonně se mohli obohatit i další dva zastupitelé a ani státní zastupitelství nyní nevylučuje, že obviněných přibude. V současné době probíhá prověřování i dalších osob. Jednou z nich může být zaměstnanec Akademie věd Jan Martinec, který se k událostem stejně jako Jana Mrázková vyjadřovat nechce.

300 tisíc za rok pak měl čerpat Herbert Heissler, vedoucí katedry na Vysoké škole finanční a správní. Ten je zastupitelem po dobu šesti let, přesné vyčíslení není však známé. „Mohu vám říct jenom to, že za rok 2013 nerefunduji vůbec nic. Já se domnívám, že jsem žádnou chybu neudělal. Pokud mě volili voliči, kteří si myslí, že se místo zastupitele vykonává zadarmo, tak se omlouvám, ale já opravdu nežiju v komunismu. Každá práce i podle Ústavy lidských práv a svobod zaslouží přiměřenou mzdu,“ uvedl Heissler.

To je však v rozporu s tím, jak chápou práci zastupitele jiní. „Podle mě funkce zastupitele neznamená, že to je něco jako placený job. Je to prostě čestný výkon nějakého mandátu, který člověk dostal od lidí, a myslím si, že by to člověk prostě neměl brát tak, že by za to měl brát plat jako takový. Určitě se nepřepokládá, že je to placený job,“ podotýká zástupce starosty Prahy 3 Ondřej Rut. Vnímání funkce je tak zjevně odlišné, Herbert Heissler nicméně alespoň prozatím mezi obžalovanými není a není ani obviněný. V nejbližších by pak měl začít soud se zastupitelkyněmi Mrázkovou a Šáchovou, státní zastupitelství však nevylučuje, že obviněných ještě přibude.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)