Bývalý ukrajinský ministr je v české vazbě

Praha – Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bogdan Danylyšyn, kterého v úterý zadržela na základě mezinárodního zatykače česká policie, je ve vazbě. Kyjev exministra viní z machinací při dojednávání státních zakázek. Podle ukrajinské prokuratury způsobil ve funkci státu škodu ve výši 31 milionů korun. Danylyšyn obvinění odmítá, za stíháním vidí jasné politické tlaky. Česká justice zatím o vydání ministra nerozhodla, z Kyjeva nemá potřebné dokumenty. Politický charakter trestního stíhání je ale jedním z důvodů, kdy český trestní řád vydání znemožňuje.

Někdejší ministr ve vládě Julie Tymošenkové tvrdí, že z Ukrajiny odjel kvůli léčbě vážné nemoci. V Praze se kvůli zatykači přihlásil na ukrajinském velvyslanectví. Z něj ho ale pracovníci vyvedli a venku předali policistům. Do vazby ho poslal Městský soud v Praze.

Danylyšyn vidí za svým stíháním jasné politické tlaky. „Obvinění je vykonstruované na základě falešných dokumentů. Jde o jasnou represi ze strany nové vlády a kruhů okolo prezidenta Viktora Janukoviče proti dnešní opozici,“ tvrdí mluvčí Bloku Julie Tymošenkové Taras Pastušenko.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Danylyšyn: Soudu se nebojím, jsem připraven dokázat svou nevinu

Nejde navíc o prvního politika z bloku Tymošenkové, který má po odchodu z úřadu problémy s policií. Jeho kolegové mu proto radí, aby v České republice požádal i o politický azyl a tím vydání na Ukrajinu oddálil. Bývalý ministr ale zatím nic takového neplánuje. Soudu se podle svých slov nebojí a je připraven dokázat svou nevinu.