Mezi bezdomovci je stále více žen

Praha - Žena mezi bezdomovci byla ještě před pěti lety výjimkou. Dnes jich ale na ulici výrazně přibývá, každý pátý člověk bez domova je žena. Navíc právě bezdomovkyně bývají často napadány násilníky. Počet útoků na bezdomovce obecně narůstá. Za posledních sedm let se zvýšil o sto procent. Často se to týká mladých lidí.

Ženské bezdomovectví je v mnohém jiné než u mužů. Ženy se za svoji situaci víc stydí a nevyhledávají tolik sociální služby. Navíc když jsou na ulici, stávají se častěji oběťmi trestných činů. Podle sociálního pracovníka Armády spásy žen na ulici přibývá zejména proto, že je stále více samoživitelek, které nejsou schopny plnit závazky, nebo žen ze zadlužených domácností.

Útoků na bezdomovce přibývá, často jsou oběťmi ženy

Ženy se ale také častěji stávají oběťmi napadení. Podle posledních statistik bylo napadeno nebo okradeno zhruba sto sedmdesát bezdomovců, ve čtyřiceti případech jimi byly právě ženy. „Ženy jsou na tom pochopitelně hůř, protože se neumějí fyzicky bránit, jsou jednoduchým terčem, aspoň si to tak pachatelé myslí,“ tvrdí právnička Klára Kalibová. Často jde přitom o kuplířství. K úrazu často ženy přijdou i uvnitř komunity. Tam bývají v menšině, a pokud jsou muži opilí, dovolují si k nim víc.

Ve světě bezdomovců k napadení stačí třeba spor o nález papíru nebo jiných věcí, které se dají prodat. Bezdomovce ale často napadají i mladí lidé. Třeba v Olomouci vraždil teprve šestnáctiletý mladík. A v Praze na Jarově jen o tři roky starší. „Absolutní většina těchto útoků probíhá ve skupině a tím, že to jsou dospívající nebo mladí dospělí, ta skupina výrazně potencuje jejich agresivní chování,“ říká psycholog David Čáp. Násilníci také počítají s tím, že se bezdomovci příliš nebrání. Většina z nich napadení ani nehlásí - dokazování je totiž složité.