Vrcholí hra o Senát, v níž jde i o prezidenta

Praha – Dnes a zítra rozhodneme o tom, jak bude vypadat Senát příští dva roky. Výsledek je očekáván s napětím nejen v táboře sociální demokracie, která má šanci získat většinu, ale i v koaličních stranách. K ovládnutí horní komory má nejblíže ČSSD – ve druhém kole nastoupí její kandidáti ve 22 obvodech a pro senátní většinu jí stačí získat 12 křesel. Občanští demokraté, kteří varují před oranžovým Senátem, mají stále šanci zabránit sociálnědemokratické většině, podmínkou však je úspěch prakticky všech jejích kandidátů. Koalice jako taková si může uchovat většinu, pokud její kandidáti zvítězí. Volební místnosti se dnes otevřely ve 14:00, volit můžeme až do 22:00. V sobotu lze vhodit hlasovací lístek pro druhé senátní kolo od 8:00 do 14:00. Volební lístky doma nehledejte, dostanete je až ve volební místnosti.

Volební speciál ČT24 začíná v sobotu ve 13:45. Výsledky by měly být známé maximálně dvě a půl hodiny po uzavření volebních místností. „Předpokládám, že během dvou a půl hodiny po zavření volební místnosti budeme mít buď všechny výsledky, nebo naprostou většinu,“ tvrdí Stanislav Drápal, místopředseda Českého statistického úřadu.

Nadpoloviční většina v horní komoře by sociálním demokratům umožnila ztížit prosazování záměrů Nečasovy vlády, která se naopak opírá o většinu v Poslanecké sněmovně. Sociální demokracie, která nyní žádný mandát kvůli debaklu v roce 2004 neobhajuje, má finalisty ve 22 z 27 senátních obvodů - předloni vyhrála ve 23 obvodech a aktuálně má 29 senátorů. K ovládnutí Senátu jí stačí 12 mandátů.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

ODS, která si potřebuje napravit reputaci z roku 2008, letos obhajuje 18 z 35 mandátů – své finalisty má v 19 obvodech. Ve 14 z nich jsou jejími protivníky sociální demokraté, ve čtyřech kandidáti TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Vládní koalice tak má jisté už teď, že bude mít 24 senátorů, k většině potřebuje vyhrát ještě v 17 obvodech. Vyjma jednoho bude ve všech soupeřit se sociálními demokraty, a to i na Frýdecko-Místecku, kde mají svého jediného finalistu Věci veřejné. Případnou prohru v jednom z obvodů by mohlo především ODS nahradit znovuzvolení kontroverzní členky jejího senátorského klubu Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí) v Ostravě.

Relativní úspěch v podobě obnovení senátorského klubu by volby mohly přinést KDU-ČSL, která obhajuje jedno křeslo ze čtyř. Potřebuje k tomu, aby vyhráli alespoň dva z jejích tří finalistů nad kandidáty ČSSD. Totéž platí i pro zachování klubu TOP 09 a Starostové, který také potřebuje alespoň dva členy. Velkou šanci má na Karlovarsku a v Praze 10. Novými stranami v Senátu by se mohla stát hnutí Severočeši.cz a Nestraníci v případě vítězství jejich tří adeptů. I díky nim by výsledkem letošních senátních voleb mohlo být to, že v horní komoře nebude mít většinu ani levice, ani vládní koalice.

Za favority na vítězství v jednotlivých obvodech jsou nejen díky vítězství v prvním kole považováni například předseda Senátu Přemysl Sobotka, bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil, starosta Chýnova Pavel Eybert (všichni ODS), místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD) nebo neuroložka Alena Dernerová (za Severočechy.cz).

V Senátu jde o něco jiného než ve sněmovně - volební model se mnohem více blíží pravidlu „kdo s koho“. ČSSD k většině v horní komoře chybí 12 křesel. Pokud by se jim podařilo oněch 12 křesel skutečně obsadit, získali by tak možnost výrazně ovlivnit, co se v české politice v následujících letech bude dít. Podle politologa Petra Justa je výsledek jednotlivých stran při volbách do jedné třetiny Senátu důležitý například i pro budoucí volbu prezidenta.

Prezidenta totiž volí obě komory Parlamentu dohromady, a poměr sil v Senátu je tedy klíčový. Koalice sice ve svém programovém prohlášení slíbila přímou volbu hlavy státu, ale pokud v horní komoře nezíská ústavní většinu 49 křesel, může se její prosazení - stejně jako dalších slibů koalice, k jejichž splnění je třeba změnit ústavu - značně zkomplikovat. Nicméně koalice v případě, že nebude moci prosadit ústavní zákon o přímé volbě prezidenta, by velmi ráda měla pod kontrolou dosavadní způsob volby hlavy státu. K tomu, aby ve třetí volbě prosadila svého kandidáta na Hrad potřebuje k současným 118 hlasům ve sněmovně 23 hlasů od senátorů. V tuto chvíli má koalice podle současného stavu již jistých 24 senátorů.

Politolog Josef Mlejnek

„Alespoň v některých otázkách budou muset zapojit ČSSD do vyjednávání. Pokud bude ČSSD s něčím takovým souhlasit, tak to nebude zadarmo, takže oni mohou relativně získat, vylepšit si svoji pozici.“

Pro sociální demokracii by většina v Senátu byla důležitá i z jiného důvodu. Horní komora by tak mohla vracet vládní zákony zpět do sněmovny, i když v ní koalice vládne bezpečnou většinou 118 hlasů, a pohodlně může tedy Senát přehlasovat. Sice by nemohla běh věcí zvrátit, nicméně podle politologa Mlejnka to lze použít politicky a minimálně upoutat pozornost médií.