Jak církve využijí peníze z restitucí? Některé už mají jasno

Praha - Opravy kostelů, vybavení církevních škol, ale třeba i investice do realit a fondů. Církve a náboženské společnosti začínají rozhodovat, na co použijí první dvě miliardy, které jim na konci loňského roku stát poslal jako finanční náhradu v restitucích. Třeba v Ostravě hodlá dát katolická církev desítky milionů do opravy místní katedrály.

Katedrála božského spasitele, která stojí přímo v centru Ostravy, má popraskanou omítku i podlahu. Místní biskupství chce dát do opravy katedrály šedesát milionů korun. Dvacet milionů zaplatí z finančních náhrad za církevní restituce. „Bude nová střešní krytina, bude obnovena dlažba a nová elektroinstalace,“ řekl generální vikář ostravsko-opavského biskupství Martin David.

Zatímco teď je katedrála otevřena jen v době ranní a večerní mše, po rekonstrukci bude zpřístupněna celý den a zájemci budou mít k dispozici i průvodce. Na opravy katedrál a kostelů, ale třeba i na svůj provoz dostala ostravsko-opavská diecéze z finančních náhrad za restituce sto padesát milionů. Peníze už poslala biskupská konference i dalším biskupstvím a arcibiskupstvím.

První splátku (víc než 1,5 miliardy), kterou katolická církev dostala od státu, rozdělila podle speciálního klíče. „Je to klíč, který zohledňuje potřeby jednotlivých diecézí a také jejich majetkové možnosti,“ doplnil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Celkově by mělo katolíkům na kompenzacích přitéct 47,2 miliardy korun. Finanční náhrady budou vypláceny ročně.

Zhruba půl miliardy si ale chce katolická církev uložit na horší časy do fondu kvalifikovaných investorů. Investiční fond bude řídit ČSOB a začne fungovat ještě letos. Vedení katolické církve vybíralo z 12 nabídek, některé z nich byly ze zahraničí.

Více o fondu se dočtete ZDE

Jak církve použijí peníze z restitucí? (zdroj: ČT24)

Jaké další církve již dostaly náhrady:

  • Přes sto milionů dostala v prosinci od státu církev husitská.
  • Českobratrská církev obdržela víc než 75 milionů.
  • Pravoslavná církev získala v první splátce od státu 38 milionů korun. Uvažuje o tom, že část peněz využije na stavbu vzdělávacího centra.
  • Federace židovských obcí plánuje většinu z první devítimilionové splátky využít na svůj provoz.

  • Nejmenší náboženskou společností, která má nárok na finanční náhradu od státu, jsou čeští unitáři. Víc než milion, který dostali loni v prosinci, chtějí využít hlavně na rekonstrukci bytů.

  • Jedinou církví, která peníze od státu odmítla, je Bratrská jednota baptistů. Stát díky tomu během třiceti let ušetří přes 227 milionů korun.