Franz se k Hermanovým náměstkům nepřipojí

Praha - Hlava ministerstva kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nakonec skladatele a vysokoškolského profesora Vladimíra Franze svým náměstkem neučiní. Poslední post v jeho týmu náměstků obsadil René Schreier, který v době Hermanova vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) působil v instituci jako ekonomický náměstek. Svůj tým představil i ministr průmyslu a obchodu, prvním náměstkem Jana Mládka je sociálnědemokratický starosta Čáslavi Jiří Havlíček.

Daniel Herman si do úřadu už dříve přivedl první náměstkyni Kateřinu Kalistovou (ČSSD) a hudebníka Miroslava Rovenského. Čtvrtou náměstkyní zůstává Anna Matoušková. Do gesce Kalistové spadnou odbory církví, mezinárodních vztahů, médií a audiovize, odbor legislativní a právní, odbor autorského práva a samostatné oddělení EU.

Rovenský dohlédne na odbory umění, literatury a knihoven, odbor vědy a vývoje a odbor projektového řízení. Schreierovi zůstává sféra jemu vlastní: odbor ekonomický, odbor investic a odbor veřejných zakázek, informatiky a vnitřní správy.

Prvním náměstkem se na resortu průmyslu a obchodu stane sociální demokrat Jiří Havlíček. Ten už na ministerstvu průmyslu a obchodu působil. A to v letech 2003 až 2006, kdy tady pracoval pro tehdejšího ministra Milana Urbana (ČSSD). Později byl Havlíček hlavním manažerem ČSSD, působil také v komunální politice.

Mládek hovoří s novináři po schůzce s prezidentem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ve funkci nahrazuje Alexandru Rudyšarovou, kterou na ministerstvo přivedl bývalý ministr Jiří Cienciala. Někdejší šéfka státní agentury CzechInvest loni ve volbách kandidovala za SPOZ ve středních Čechách. Podle Mládka by měla dál na ministerstvu působit jako řadová náměstkyně.

Sekci podnikání, ochrany spotřebitele a technické harmonizace bude mít na starosti Karel Novotný, bývalý náměstek primátora Mostu. Novým náměstkem pro oblast fondů EU, výzkumu, vývoje a inovací bude od dnešního dne Tomáš Novotný, který působil jako ředitel Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy.

Spor o náměstky

ČSSD a hnutí ANO vedly po jmenování vlády o náměstky na jednotlivých ministerstvech „malou válku“. Sociální demokraté trvali na tom, že jejich strana by měla mít na ministerstvu financí na pozici náměstka svého stranického zástupce. Šéf rezortu Babiš ale kandidáty ČSSD odmítal. Nakonec ale nátlaku ČSSD podlehl, a sociální demokraté tak budou mít na financích svého zástupce. Jeho jméno by mělo být známo zřejmě do týdne (více čtěte ZDE). Spory o pozice náměstků se vedly i na dalších ministerstvech (více ZDE).