ODS útočí na Ištvana, ministryně spravedlnosti je zdrženlivá

Praha - Státní zástupce Ivo Ištvan ukázal absolutní neznalost ústavního práva a v celé kauze jde o demokracii a její pravidla hry. Prohlásili to dnes zástupci ODS. Jedná se podle nich o kriminalizaci politiky. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) by podle nich měla ze situace vyvodit důsledky. Ta je ale připravena postupovat zdrženlivě a chce nechat orgány činné v trestním řízení pracovat. „Jen ať (politici) zvažují každé slovo a každou větu, kterou pronesou, jestli tím neslibují něco, co už překročí hranici trestního zákona,“ uvedla.

„Pan Ištvan za dobu činnosti od června loňského roku prokázal absolutní neznalost ústavního práva, absolutní neznalost základních problémů demokracie, absolutní neznalost dělby moci,“ uvedl exministr spravedlnosti Pavel Blažek. Personálními otázkami na vrchním státním zastupitelství v Praze by se podle něj měla zabývat ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Ta byla podle svých slov překvapena načasováním obvinění expremiéra. „Samozřejmě jsem byla také překvapena, asi jako všichni, že to přišlo nyní, ale tím nechci říkat, že by to mělo být později nebo dříve,“ uvedla. Zároveň ale považuje za dobré, aby se politici báli, zda nepřekročili hranici mezi politickým vyjednáváním a korupčním jednáním. Ve věci hodlá postupovat zdrženlivě a nechat orgány činné v trestním řízení pracovat.

Předseda ODS Petr Fiala:

„Všechny nové a nové medializace minulých kauz, ve kterých jsou bývalí představitelé ODS, nám určitě nepomáhají. A musíme si i klást otázku, že najednou po tolika měsících je zde obvinění, jestli to není v nějaké politické souvislosti.“

Obvinění byli podle Blažka naprosto nesmyslně a úmyslně dáni do vazby, a nebylo tak podle něj možné dovědět se od počátku podstatu celého případu. „Trestní řízení (…) je nejen nestandardní, ale je absolutně nezákonné. (…) Pan Ištvan tu situaci zpolitizoval sám tím, že šel za Milošem Zemanem,“ uvedl Blažek. Ištvan se prý stal „jednoznačným škůdcem demokracie“ a jako takový nemůže a nesmí vést tak podstatnou složku státní moci. Každým dnem, kdy pokračuje ve funkci, podle Blažka škodí státu.

Ivo Ištvan, olomoucký vrchní státní zástupce
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Výzvu k personálním změnám dnes odmítl premiér Bohuslav Sobotka. „Nemyslím si, že by vláda měla do tohoto konkrétního vyšetřování zasahovat a nebylo by šťastné, kdyby uprostřed tohoto procesu docházelo k nějakým personálním změnám v systému státního zastupitelství,“ podotkl Sobotka. „Pokud jde o tu kauzu trafik, já si myslím, že je to především politická kauza a jen nezávislý soud může rozhodnout, jestli tato politická kauza má i trestněprávní souvislosti,“ dodal.

Ištvanův pokus dokázat, že jeho jednání má opodstatnění

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde ale o otázku samotné demokracie. „Uplynulo osm měsíců a je stále jasnější, že tento případ se týká něčeho úplně jiného. Tady nejde o korupci, o Petra Nečase ani o ODS, (…) ale teď už jde o demokratický politický systém a jeho pravidla hry,“ zdůraznil. Podle poslance Marka Bendy (ODS) je to poslední zoufalý pokus pana Ištvana dokázat, že jeho zásah loni v létě v Praze měl nějaké opodstatnění.

  • Marek Benda: „Až se ukáže, že i toto obvinění je naprosto nesmyslné, a soud ho shodí, bude třeba, aby vůči panu Ištvanovi byla vyvozena odpovědnost… Pokládám to za naprosto skandální obvinění, které nemá nic společného s trestním právem.“

Dosazování do demokratických funkcí je podle Fialy součástí demokratické politiky a tento postup dokonce patří k úkolům politických stran, konstatoval. „Způsob, jakým státní zastupitelé odůvodňují, proč obvinili expředsedu vlády této země, je naprosto nepřijatelný,“ dodal Fiala. Je to podle něj pokus o kriminalizaci politického jednání. „Tohle je pokus o kriminalizaci politiky a bez ohledu na to, z jaké jsme politické strany, nás to musí zneklidňovat,“ uvedl.

Obává se, že společnost dospěje k tomu, že se lidé budou bát politicky jednat a politici se budou bát rozhodovat. „A to je pro demokracii tisíckrát horší, než když politici tu a tam rozhodnou špatně,“ prohlásil Fiala. Ministryně spravedlnosti se ale nedomnívá, že se kvůli Nečasově obvinění budou politici bát dělat politiku. Hranice mezi politickým vyjednáváním a možnou korupcí je podle ní sice jemná, ale zkušený politik ji nepřekročí. „Jen ať zvažují každé slovo a každou větu, kterou pronesou, jestli tím neslibují něco, co už překročí hranici trestního zákona.“

Stanislav Polčák chce zajít ještě dál. Na konci měsíce podá návrh na zrušení poslanecké imunity. „Bude tam pouze ustanovení, které znemožní bez dalšího dát poslance do vazby, protože to by samozřejmě mohlo měnit poměry zde ve sněmovně,“ podotkl. Omezovat nebo zpřesňovat imunitu ale nechce ani ODS ani KDU-ČSL. „Zrušení imunity by znamenalo menší nezávislost a menší ochranu zákonodárců,“ uvedl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

Policie Nečase viní z podplácení ve spojitosti s kauzou kolem bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Nečas to odmítá, podle něj šlo o normální politické vyjednávání. Obvinění považuje za mstu za trestní oznámení na šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu (více čtěte zde).

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V této větvi případu jsou vedle Nečase obviněni bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.